Skandál VW by mohl mít vliv na české dodavatele autodílů, připustil Mládek

Aféra kolem automobilky Volkswagen by podle Jana Mládka z ČSSD mohla mít vliv na české dodavatele autodílů. Ministr průmyslu a obchodu to řekl v České televizi. Neobává se však přímého vlivu na Škodu Auto.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Mládek

Jan Mládek | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

„Já se spíše bojím ani ne tak o Škodu Auto, jako o některé dodavatele pro přední německé značky, protože i v těch nejdražších německých autech je spousta dílů z České republiky,“ řekl ministr Jan Mládek v pořadu Otázky Václava Moravce.

Dodavatelů autodílů jsou v Česku desítky, například Brano, Brisk nebo Bosch.

„Minulá zkušenost z krize let 2008, 2009, kdy se dostal automobilový průmysl do krize z jiných důvodů, je, že největší problémy měli dodavatelé pro ty luxusní značky, nikoliv naši výrobci vozů."

Mládek také nevyloučil, že Česko začne kauzu vyšetřovat podobně jako jiné evropské státy. "Pokud bude mít EK takovýto požadavek, tak ministerstvo dopravy, které je za to zodpovědné, se bude zabývat touto otázkou," řekl.

Skandál vypukl minulý týden, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že u vozů s naftovými motory používal v posledních zhruba sedmi letech software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku.

Ve skutečnosti tak auta vypouštěla mnohem víc škodlivých emisí, než ukazovaly výsledky testů.

Volkswagen povede Matthias Müller z Porsche. Nového šéfa má i Škoda

Číst článek

Instalace speciálního softwaru, který umožňoval manipulace emisí oxidu dusíku, není žádným čarodějnictvím. Parametry, které požadují americké úřady, jsou totiž všeobecně známy | Foto: ČTK/AP Jens Meyer

ČTK, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme