Stará dálniční známka se může prodražit. V Rakousku zkontrolují platnost i té české

Za neodstraněnou českou dálniční známku může řidič dostat pokutu nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí. Například rakouská policie kontroluje platné dálniční kupóny ze všech Evropských zemí. A ve Slovinsku se může sankce za tento prohřešek vyšplhat až na 21 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víc hlídek celníků než obvykle můžete začátkem února potkat na královéhradecké dálnici D11. Zaměřují se hlavně na kontrolu dálničních známek

Víc hlídek celníků než obvykle můžete začátkem února potkat na královéhradecké dálnici D11. Zaměřují se hlavně na kontrolu dálničních známek | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Hlídka může v Rakousku kontrolovat platnost dálničních známek nejen na dálnici, ale také na okresní silnici. Řidič za starý kupón třeba i z České republiky může dostat pokutu v přepočtu až 3200 korun.

Podle Petra Vomáčky z Ústředního automotoklubu poznají kamery na dálnici neplatnou i falešnou známku.

„Kontrola je vyřešena tím stylem, že se kontroluje kamerou, nebo při případné silniční kontrole policista má různé prvky na to, aby si ověřil, jestli je dálniční známka pravá,“ říká Vomáčka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké následky pro řidiče může mít neodstraněná stará dálniční známka v Česku i v zahraničí, zjišťoval Luděk Hubáček

Proto je důležité mít rakouský kupón správně nalepený v levém horním rohu nebo uprostřed u zpětného zrcátka, aby ho kamera mohla na dálku zkontrolovat.

„Také musíme řidiče upozornit na to, že lepit dálniční známku do černého pruhu, který občas bývá na čelním skle, není moudré. Kamera to nezaznamená, a tím pádem jsme zastaveni, že dálniční známku nemáme,“ doplňuje Petr Vomáčka.

Ve Slovinsku jsou sankce za starou dálniční známku ještě vyšší. Policie tam může i mimo dálnici uložit pokutu až 800 euro, což je v přepočtu přes 21 tisíc korun. Když ji zaplatíte na místě, sníží se částka na polovinu.

Cizí známka v Česku nevadí

V České republice také řidič nesmí mít na čelním skle starou dálniční známku. „Motoristé mají povinnost odstranit starý dálniční kupón bez zbytečného odkladu, jakmile přestane platit. To je přestupek, nicméně vztahuje se to jednoznačně na dálniční síť, která je zpoplatněná,“ vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Až pětitisícovou pokutu může policie udělit na dálnici pouze za starou dálniční známku. Za cizí kupón, pokud nebrání řidiči ve výhledu, podle Tomáše Neřolda pokuta na dálnicích ani na okresních silnicích nehrozí.

„Zákon, respektive doprovodná vyhláška hovoří o dálničním kupónu ve vztahu ke zpoplatnění české dálniční sítě, tedy k českému kupónu. Nicméně opět tam obecně platí, že by řidič neměl mít ve svém zorném poli umístěny zbytečné předměty, které tam nepatří,“ připomíná Neřold.

Automotoklub doporučuje všechny dálniční známky odstranit ihned, jakmile skonči jejich platnost. Řidiči se tak vyhnou zbytečným komplikacím na cestách.

ČRo, Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme