U benzinu kolečko, u plynu kosočtverec. Čerpací stanice v EU sjednotí označení paliv

Na čerpacích stanicích se na stojanech s palivem objeví brzy symbol kolečka nebo čtverce. Čerpací stanice v celé Evropské unii totiž letos sjednotí označení paliv. Nové značky se brzy objeví i na těch českých. Cílem je sjednotit názvy paliv ve všech evropských státech, které často používali svoje vlastní označení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tankování, nafta, benzín

tankování, nafta, benzín | Foto: Fotobanka Pixabay

Čeští řidiči už nebudou muset v zahraniční přemýšlet nad tím, jestli tankují správné palivo. Třeba v sousedním Rakousku se benzin často značí jako Bleifrei Super a na první pohled nemusí být jasné, o co se jedná. Vedle klasického názvu proto bude i jednotný symbol, který jasně značí druh paliva.

„V České republice i jinde v Evropě se během roku 2017 bude přidávat značení pohonných hmot. U benzinu je to kolečko, u nafty čtvereček, u jiných, alternativních paliv jako LPG, CNG to bude kosočtverec,“ popisuje tiskový mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Například na stojanu s Naturalem 95 bude vždy symbol kolečka s písmenem E případně doplněný číslicí informující o podílu biosložky v palivu, texy například E5, E10 nebo i E85.

Značky budou i na víčkách u nádrží

Odborníci z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu už připravují českou verzi evropské normy a dolaďují její podobu podle posledních připomínek. Podle předsedy asociace Václava Louly by nové označení mohli řidiči na stojanech vidět už letos.

„Doplňuje se tam ještě symbol pro značení elektromobilu a dobíjecích stanic a počítáme, že její platnost by mohla začít působit ve druhém pololetí letošního roku nebo od ledna 2018,“ říká předseda asociace petrolejářského průmyslu Václav Loula s tím, že nové značky se budou objevovat i na víčkách u nádrží nových vozidel.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme