Zamrzlé dveře auta nepolévejte a neohřívejte zapalovačem. Pomůže rozmrazovač nebo pojišťovna

Vzhledem k silným mrazům posledních dní se mnoha řidičům, kteří své auto řádně nepřipravili, mohlo stát, že jim nešly otevřít dveře. Odborníci radí dveře nepolévat a nerozmrazovat zapalovačem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zima, zníh

zima, zníh | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Jedním způsobem, jakým se dá bezpečně otevřít auto, je použití rozmrazovače. „Je ve velikosti klíčenky a skutečně to rozmrazení je do deseti vteřin po aplikaci. Samozřejmě je dobré mít ten rozmrazovač u sebe, nikoliv připravený uvnitř v autě,“ vysvětluje Martin Volek, vedoucí pobočky autoservisu BestDrive.

Pokud nemáte u sebe žádný rozmrazovač, pak rozhodně nezkoušejte otevřít dveře násilím. Podle Petra Vomáčky z ÚAMK si můžete zničit těsnění. „Poškodí se těsnění na dveřích nebo se případně můžou zkřížit dveře. Dále pak by lidé neměli dveře polévat vodou, může se stát, že zamrzne část systému ve dveřích nebo případně popraská lak, může i prasknout okno,“ varuje Vomáčka. Také nedoporučuje rozehřívat zámek zapalovačem.

Málo řidičů ví, že se zamrzlými dveřmi vám pomůže asistenční služba vaší pojišťovny. „Asistenční služby mohou pomoci nejen v případě nehody či poruchy, ale také například při zamrznutí pohonných hmot, zámků nebo ruční brzdy,“ popisuje Ivana Buriánková z České pojišťovny.

rozmrazovač zámků | Foto: Alena Palečková

Většinou se jedná o balíčky ke standartnímu povinnému ručení. Nabízejí je i jiné pojišťovny, jako třeba Generali nebo Alinaz a na rok stojí jen pár stovek.

Lepší ale je podobným situacím předcházet. „Ošetřit dveře silikonovým olejem, kde je na to přípravek s takovou houbičkou, kdy si komfortně ošetříte pryžová těsnění na dveřích. Pak se nedostanete do nesnází, když se potřebujete ráno dostat do auta,“ radí Volek.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme