Také na Slovensku auta po zimě trpí v rytmu výmolů

10. duben 2013 12:50

Zimní mrazivé počasí se tradičně výrazně podepisuje na stavu silnici, obzvlášť těch, které nejsou kvalitně vybudované nebo jen ledabyle opravované. Výtluky tak patří k jaru nejenom v Česku, ale také na Slovensku.

To, jak vypadají slovenské silnice po letošní zimě, ale vystrašilo i ostřílené motoristy. Děravé silnice dokonce řešil osobně premiér Robert Fico. Podle slovenského ministra dopravy je celá polovina silnic I. třídy v nevyhovujícím stavu a některé úseky jsou na tom kriticky. Výjimkou není ani hlavní město. Řidiči v Bratislavě to zdánlivě berou s klidem, ale na silnici nebezpečně kličkují mezi dírami.

„Je to strašné. Netvrdím, že by jich bylo víc, ale jsou větší. Jezdíte mezi nimi jako ve slalomu,“ popsal jeden z řidičů.

Protože už to kvůli výmolům drncá i ve vládních limuzínách, uvolní kabinet Roberta Fica na opravy silnic 16 miliónů eur, tedy něco přes čtyři sta miliónů korun. „Stav silnic je v některých úsecích katastrofální. Jde nám o tom, aby se po skončení zimy tyto nedostatky odstranili co nejrychleji,“ řekl.

Milióny nestačí, potřeba jsou miliardy

16 vládních miliónů však situaci zásadně nezlepší. Slovenské kraje totiž odhadují, že by na opravy silnic potřebovaly víc než miliardu eur. Jízda po silnici tak bude ještě dlouho v rytmu tatramatky a ve slovenských pojišťovnách bude přibývat poškozených, kterým výmoly zničily auto. Už teď jich přichází dost

„Naše pojišťovna eviduje každoročně v období od ledna do března zvýšený počet škod spojený s výtluky,“ potvrdila Lucia Makayová z pojišťovny Generali Slovensko.

Silničáři na Slovensku hodnotí uplynulou zimu jako nejnáročnější za poslední roky. Národní dálniční společnost zaplatila za opravy výtluků na dálnicích dvakrát tolik než před rokem.

autor: vob
Spustit audio