Zeman: O prolomení těžebních limitů má rozhodnout až nová vláda

5. prosinec 2013

O těžebních limitech by měla rozhodnout až nová vláda s politickým mandátem, vzkázal dnes prezident Miloš Zeman. Rusnokův kabinet v demisi má podle něj připravit podklady.

Prezident bude o těžbě hnědého uhlí v Ústeckém kraj mluvit s premiérem Jiřím Rusnokem v Lánech. Tam bude pravidelná schůzka poradního týmu hlavy státu.

Zrušení těžebních limitů premiér Rusnok nevyloučil při nedávné návštěvě Mostecka. I Zeman se vyslovil pro jejich prolomení. Dnes ale dal najevo, že by to neměla dělat přechodná vláda.

Člen hospodářského výboru sněmovny Milan Urban (ČSSD) je přesvědčený o tom, že Rusnokova vláda prezidenta vyslyší: „Po dnešním výroku pana prezidenta Miloše Zemana si myslím, že je na sto procent jasné, že to vláda projednávat nebude.“

Sociální demokraté by s prolomením limitů nejspíš souhlasili. Pro KDU-ČSL, případné koaliční partnery, ale nepřipadá v úvahu. Lidovci navrhují jiná řešení.

„První možnost, která se už částečně aplikuje, je hledat energetické úspory. Je to vlastně nosné téma Evropské unie, a nejenom Evropské unie,“ řekl ve Speciálu Martina Veselovského Leo Steiner z ústecké organizace KDU-ČSL.

Zásoby uhlí před limity vystačí při současné těžbě jen na dvacet let.

autoři: jas , mav , nib
Spustit audio