Žena v restauraci: Má si objednat sama, nebo by měla spoléhat na muže? Radí Ladislav Špaček

14. duben 2024

Tradičně se o ženu v restauraci stará muž. Muž vchází jako první do restaurace, aby ženu uvedl. Muž jí odsunuje židli, usazuje ji, pak teprve usedá on sám.

To znamená, že také při objednávání jídel by muž měl být pečovatelem, jakýmsi garde, který se o svoji ženu galantně postará. Proto by si s ní měl vyjasnit, co si by si dala dobrého k jídlu, a muž pak dále tlumočí obsluze.

Nicméně dnes už jsme v takové fázi vývoje společnosti, že i žena si může naprosto klidně objednávat své pokrmy sama. Může komunikovat s číšníkem, zeptat se ho, jak je jídlo upraveno, jestli tam třeba není něco, co by jí vadilo, a může si objednat sama. Případně může mužovu objednávku doplnit sama svými dotazy.

Dnes už tedy nikdo nebrání ženě, aby byla stejně iniciativní jako muž. Ale pozor, židli u stolu by měl vždycky odsunout partner.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio