Archeologové odkrývají velkomoravskou historii budovy ZUŠ v Uherském Hradišti

2. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Archeologové v Uherském Hradišti odkrývají historii místa, kde sídlí základní umělecká škola. Ve sklepích se tak dostávají až do vrstev z dob Velkomoravské říše.

Budova Základní umělecké školy v Uherském Hradišti stojí v centru města na místě s pestrou minulostí. Tam, kde je nyní novorenesanční dům, stál před 19. stoletím barokní dům a ještě dříve také jednoduché obydlí barvířů.

A od minulého týdne prohledávají archeologové ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti sklepy školy. Postupně tak odkrývají historii malého pozemku na Mariánském náměstí. Ta sahá až do dob Velké Moravy.

Díky rekonstrukci budovy se archeologové Slováckého muzea dostali už o metr níže proti původnímu stavu. A podařilo se jim odkrýt první části sklepení. „Je tu například vyzděná káď, která sloužila jak barvířská, nebo prádelenská. To přesně ještě nevíme. Ale je to jedna z těch nejmladších věcí, která tady je,“ říká archeolog Jaroslav Bartík.

Archeologické vykopávky ve sklepě Základní umělecké školy v Uherském Hradišti.

Nejstarší osídlení této lokality je přitom doloženo už v raném středověku, tedy v období Velké Moravy. A archeologové zkoumají, jak vlastně v té době město vypadalo. „Jinde ve městě se velkomoravské vrstvy nedochovaly, protože byly zničeny do mnohem větší hloubky“ vysvětluje archeolog Bartík.

Archeologické vykopávky ve sklepě Základní umělecké školy v Uherském Hradišti.

V domě jsou k vidění i zbytky dřevěných částí budovy. Na to je potřeba podle archeologů určitý druh prostředí – vlhko bez přístupu vzduchu.

Archeologické vykopávky ve sklepě Základní umělecké školy v Uherském Hradišti.

Konečné výsledky průzkumu by mohly být známy za pár týdnů. Archeologové budou ve sklepení uherskohradišťské základní umělecké školy totiž pracovat ještě do poloviny prosince.

Spustit audio