Celníci zavřeli vinotéku v Brodě. Chyběly kolky na alkohol i EET

4. prosinec 2017
Zprávy ze Zlínska

Teprve podruhé ve Zlínské kraji sáhli celníci při kontrolách obchodů a restaurací k nejtvrdšímu trestu a to uzavření prodejny. Vinotéka v Uherském Brodě totiž kromě toho, že nefungovala v rámci elektronické evidence tržeb, skladovala i alkohol bez kolků. Jeho původ celníci prověřují.

První uzavřenou provozovnou na Zlínsku byla kavárna v krajském městě.

U provozovatele vinotéky bylo prohřešků víc a hrozí až pětimilionová pokuta. Původ neoznačeného lihu je podle mluvčího Dušana Janiše zatím neznámý a celníci to prošetřují.

„U nákupu lihovin je nezbytné se vyvarovat nákupu a konzumace podezřele levných lihovin zejména neopatřených platnou kontrolní páskou, jejíž pravost je možné jednoduchým způsobem ověřit pomocí elektronicky čitelné verze individuálního kódu,“ uvedli celníci.

Směs 10 000 litrů lihu s jedovatým metanolem vyrobili v létě 2012 Tomáš Křepela ze Zlína a Slovák Rudolf Fian. Následně ji dodali Jiřímu Vaculovi z Podkopné Lhoty na Zlínsku, který z části vyrobil rum a vodku, zbytek prodal překupníkům. Po konzumaci otráveného alkoholu zemřelo na pět desítek lidí, další mají doživotní zdravotní následky.

Elektronická evidence tržeb po roce fungování eviduje tržby 161 000 podnikatelů a dalších zhruba 300 000 by se do ní mělo zapojit příští rok ve třetí a čtvrté vlně.

Asociace hotelů a restaurací tvrdí, že po zavedení EET a následném zákazu kouření počet restaurací klesl o zhruba desetinu, zároveň se podle ní ale narovnalo pokřivené tržní prostředí.

Spustit audio