Dlažební kostky v Kroměříži připomínají oběti nacistického tažení proti Židům

6. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Kroměřížský chodník v Moravcově ulici zdobí nově čtyři „kameny zmizelých". Město se tak už podruhé zapojilo do projektu Stolpersteine.

To jsou dlažební kostky s mosazným povrchem, vsazené do chodníku před domy obětí holokaustu a nacistického režimu. Původně šlo o projekt německého umělce Guntera Demniga, který první kámen položil 16. prosince 1992 před radnicí v Kolíně nad Rýnem. Od roku 2008 se Stolpersteine nacházejí i v chodnících ve městech v České republice.

Kroměřížské kameny připomínají před bývalou židovskou radnicí rabína Joachima Astela a jeho rodinu. Kameny jsou umístěné do čtverce. Je to symbolika, že se jednalo o rodinu.

Joachim Astel byl poslední kroměřížský rabín V roce 1942 ho tehdejší starosta města Hans Humplík nechal zadržet na základě udání. Někdo oznámil, že rabín má chovat slepice a podřezávat je do polévky, což židé nesměli.

Dlažební kostky v Kroměříži připomínají oběti nacistického tažení proti Židům.

Rabína předvedli na policii, pak na gestapo do Přerova. Nakonec se dostal do Osvětimi a několik týdnů po příjezdu do polského vyhlazovacího tábora zemřel. Jeho žena a dvě děti prošly Terezínem a později také Osvětimí, kde také zahynuly.

Jde už o druhou kroměřížskou připomínku v projektu Stolpersteine. Už tři roky kámen připomíná Emila Branda, bývalého majitele kavárny v budově, na jejímž místě byla v roce 1930 postavená nová baťovská prodejna.

Brand potom žil ve vedlejším domě, a právě před ním je umístěný kámen s jeho jménem a údaji o narození a úmrtí. Brand zemřel v roce 1942 ve vyhlazovacím táboře Malý Trostinec v Bělorusku.

Na konci devatenáctého století žilo ve městě okolo osmi stovek židovských obyvatel. Za druhé světové války bylo zavražděno 259 kroměřížských Židů.

autor: pes
Spustit audio