Historická chata Libušín po požáru ožívá. Tesaři v Bystřičce složili část jídelny

29. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Replika vyhořelého díla slavného architekta Dušana Jurkoviče z beskydských Pusteven má další obnovenou část. V tesařské dílně v Bystřičce odborníci postavili část jídelny a stropů. Na obnovu Libušína lidé ve sbírce poslali přes deset milionů korun.

Tesaři chtějí ještě letos stavbu přímo na Pustevnách zazimovat a provizorně zakrýt proti sněhu.

„Chystáme strop. Počasí nám přeje, není to tak, jak nahoře na Pustevnách. Na dokončení bychom potřebovali ještě čtrnáct dnů dobrého počasí,“ vysvětluje vedoucí tesařů Martin Zeťák.

Obnova Libušína pokračuje

Podle Milana Gesiericha z Valašského muzea v přírodě už dělnicí zazimovali stavby přímo na Pustevnách. „Pokud nám klimatické podmínky dovolí, chtěli bychom zastřešit i samotný Libušín,“ uvedl Geseirich.

Chata Libušín by měla opět začít sloužit na podzim 2019. Obnova by měla celkově vyjít na 100 milionů korun. Přispěli na to také lidé, do sbírky poslali asi deset milionů korun. Spolu s penězi od krajů, firem a dalších příspěvků či věcných darů se vybralo asi 16 milionů korun.

Původní Libušín, který sloužil jako restaurace a patřil k symbolům beskydských Pusteven, byl postaven v roce 1899. Objekt před třemi lety vyhořel.

Obnova Libušína pokračuje
autoři: rv , Tomáš Fránek
Spustit audio