Hledají se noví dárci krve. Současní stárnou, mladí se nehrnou

14. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Dárci krve stárnou a mladí nepřibývají zdaleka tak rychle, jak by nemocnice potřebovaly. Nepomáhají ani různé akce, které mají darování krve zatraktivnit.

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky bylo v červnu v Česku zhruba 280 tisíc dárců krve, pravidelně ale chodí darovat asi 200 tisíc z nich.

Problémy jsou i na Zlínsku. „Aktivních dárců je asi pět tisíc, ale jejich průměrný věk se zvyšuje,“ upozorňuje primářka Yvetta Stavařová z Baťovy nemocnice ve Zlíně. Podle ní část mladých lidí chodí raději darovat za peníze plazmu a na transfúzní stanici nezamíří.

Ve městě tak nabízí firma za odběr plazmy 550 korun. Až osmdesát procent dárců přitom tvoří studenti.

Výrazné benefity mají přitom i dárci krve. Je to odpočet ze základu daně ve výši tři tisíce korun za každý odběr, nebo den volna v samotný den odběru. Dárci proplatí i jízdné. Odměňují také pojišťovny, například VZP dává stovky korun ročně na vitamíny.

Transfúzní stanice nabízejí i benefity, jako například slevy na masáže, do restaurací, dokonce na taxi služby. Organizují se divadelní představení a koncerty pro dárce krve.

S vlastní iniciativou přišla před šesti léty i asistentka ředitele na zlínské zdravotnické škole Světlana Jančaříková. Ta organizuje Společné darování krve, kterého se účastní třeba studentky a učitelky školy.

autor: pes
Spustit audio