Kulturistika jako zdravý životní styl bez dopingu. Nejlepší Evropan je z Chvalčova

5. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Jaromír Janečka z Chvalčova na Kroměřížsku je novým evropským šampionem v naturální kulturistice.

Jaromír Janečka se živí jako vychovatel v dětském domově, trénuje mladé tenisty a především je novým Mistrem Evropy v naturální kulturistice. Sympatický pětačtyřicátník žije ve Chvalčově na Kroměřížsku.

Naturální kulturistika sází na lidskou přirozenost, propaguje zdravý životní styl a především odmítá doping, se kterým se klasická kulturistika už léta potýká.

Jaromír Janečka letos v polovině října získal na Mistrovství Evropy v Karlových Varech dvě ocenění. V kategorii Masters byl druhý, v kategorii Open zvítězil.

Jaromír Janečka na soutěži.

A bez posilování si život představit neumí. „V klasické kulturistice se klade důraz hlavně, zejména, na objemy svalové hmoty a v naturální kulturistice se klade důraz na symetrii postavy,“ vysvětluje Janečka.

Sportovce omezují váhové limity. „Já při výšce 173 centimetrů můžu mít maximální váhu 78 kg,“ říká Janečka s tím, že tak nemá potřebu používat na zvýšení výkonnosti doping.

Jaromír Janečka při tréninku

Janečka počítá s tím, že top forma mu vydrží ještě tři roky, posilovat chce ale ještě dlouho. „Pokud je člověk zdravý, klouby mu ještě mažou, jak mají, tak se dá cvičit téměř do šedesáti let, pětašedesáti,“ říká Janečka.

autor: pes
Spustit audio