Mladá žena z Valašska bojuje s rakovinou. Plánuje pomáhat i jiným

20. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Paní Radka Mrlinová z Valašska opakovaně onemocněla rakovinou. Mladá žena s nemocí statečně bojuje i za pomoci blízkých. Problémy ale rodině způsobil i nedostatek peněz.

Radka Mrlinová má tři děti. A onemocněla dvakrát. „Není to nic jednoduchého ani fyzicky a ani psychicky,“ vysvětluje mladá žena.

Podle ní ale to, že má tři děti, pomáhá. „Musíme se postarat o děti, nejde to zabývat se jenom sama sebou,“ říká.

Po první léčbě Radka Mrlinová nastoupila na měsíc a půl do práce, nemoc se jí ale vrátila. A s tím přišly také finanční problémy. „Bylo to hodně složité,“ říká Radka Mrlinová. Rodině nakonec pomohla nadace Dobrý anděl.

„Měli jsme strach. Ale semklo nás to, pomáhá nám celá rodina,“ dodává Radčin manžel Michal Mrlina. Manželé z Ratiboře chtějí prostřednictvím Dobrého anděla pomáhat taky.

Nadace Dobrý anděl pomáhá rodinám s dětmi, které se vlivem vážné nemoci dostaly do těžké situace. Nadace se snaží, aby rodiny nemocných dostávaly pravidelnou měsíční finanční pomoc v řádu několika tisíc korun. Z ní hradí výdaje spojené s léčbou nebo běžný chod domácnosti.

Každý měsíc žádá o pomoc nadaci průměrně 75 nových rodin, které zasáhla vážná nemoc.

O pomoc mohou zažádat rodiny s nezaopatřenými dětmi, ve kterých má rodič nebo dítě onkologické onemocnění nebo dítě jiné závažné onemocnění. Jedná se například o cystickou fibrózu, svalovou dystrofii Duchenne, nemoc motýlích křídel, chronická střevní onemocnění, chronická selhání orgánů nebo závažné metabolické poruchy.

V případě onkologického onemocnění je finanční pomoc poskytována rodinám po celou dobu intenzivní léčby a po jejím ukončení. U jiných onemocnění zpravidla až do 18,5 let věku dítěte.

autoři: rv , Tomáš Fránek
Spustit audio