OBRAZEM: Křehká krása ze Vsetína putuje i do daleké Indonésie

12. říjen 2017

Vánoce jsou sice ještě v nedohlednu, ze Vsetína už ale do celé Evropy i zámoří putují tisíce ručně vyrobených vánočních ozdob.

Foukané vánoční ozdoby ze Vsetína míří v těchto dnech do celého světa. Tamní družstvo Irisa udržuje jako jedno z mála v Česku tradici ruční výroby skla. Zaměstnává přitom vysoký podíl zdravotně postižených. Letos se objeví valašské baňky například v Saudské Arábii.

Mistrová Milena Daňková pracuje v Irise už třiadvacet let. Což je o to obdivuhodnější, že ač jsou vánoční ozdoby nesmírně křehké, jejich zrod představuje namáhavou fyzickou práci v horkém a hlučném prostředí.

Příprava základu pro foukanou baňku.

„Člověk si zvykne. Kdyby mě to nebavilo, tak bych tu nebyla,“ směje se mistrová a hned předvádí, jak vzniká základ baňky. Denně jich vyfoukne v průměru čtyři stovky.

Mistrová Milena Daňková nahřívá materiál.

Vyfouknutím základního tvaru ozdoby ale cesta nekončí. „Po vyfouknutí se dovnitř vstříkne tekuté stříbro, ozdoba se zevnitř postříbří. Potom se každá ozdoba ručně v jarové vodě umyje a ponoří se do lázně, do barvy a potom pokračuje do malírny, kde se ručně zdobí,“ popisuje vedoucí závodu Vlastimil Juřička.

Sušení barvených baněk.

Za sezónu vyrobí v družstvu Irisa průměrně 600 tisíc. I když někdy směřují do exotických zemí jako je Thajsko, Indonésie nebo Saúdská Arábie, hlavním cílovým trhem je Evropa.

Podle Pavly Holčákové, která dekorace ručně zdobí, jsou letošním trendem jednodušší vzory, matná povrchová úprava a pastelové barvy.

Letošním trendem ozdob jsou dětské hračky.

Právě zdobí ozdobu pomocí stavařského tmelu. „Je to podobné, jako když se zdobí perníky. V pytlíčku mám stavařský tmel, kterým vytvořím dekor, a ten se zasypává různě barevnými posypy. Vzniká tak reliéfní dekor,“ popisuje.

Než se taková jednodušší baňka dostane z expedice, projde až čtrnácti rukama zdejších pracovnic.

autor: rv
Spustit audio