Ozdoba s portréty amerických prezidentů. Holešovský zámek láká na vánoční betlémy a baňky

30. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Vyřezávaný betlém od třináctileté školačky nebo vánoční ozdoba na stromek s portréty všech amerických prezidentů. To je nyní k vidění na zámku v Holešově na Kroměřížsku.

Adventní výstava představuje třiasedmdesát betlémů. Ale i vánoční ozdoby z celého světa včetně třeba Haiti. Některé jsou pomalované kreslenými postavičkami jako je kačer Donald nebo Myška Minnie. Jiné zase připomínají známé příběhy kouzelníka Harryho Pottera.

Nejstarším vystaveným betlémem je řezba reliéfu do dubového dřeva. "Jde o klasický výjev svaté rodiny od neznámého autora. Je to řezba z Itálie, datuje se mezi lety 1770 až 1780," uvedla organizátorka Dana Podhajská.

Kolekci betlémů od Dočkalové Kobzáňové tvoří čtrnáct betlémů pocházejících z její sběratelské činnosti a šest dalších, které sama vytvořila malbou na sklo.

Výstava na zámku v Holešově

V expozici jsou i betlémy skříňové, k zavěšení, rozložené na jednotlivé figurky nebo pojaté zcela netradičně v různých velikostech a z různých materiálů. Patří mezi ně dřevo, papír, keramika, sklo, kukuřičné šustí, sláma, paličkovaná krajka a dokonce i vlna.

autor: pes
Spustit audio