Pachatel neznámý, likvidace stála miliardu. Od posledního výbuchu ve Vrběticích jsou 3 roky

4. prosinec 2017
Zprávy ze Zlínska

Po třech letech od posledního výbuchu muničních skladů ve Vrběticích stále není známý konkrétní viník. Z areálu už policie odvezla stovky tun munice, na místě stále pracují pyrotechnici.

V obci s necelými čtyřmi stovkami obyvatel explodoval ve skladu v polovině října 2014 objekt číslo 16. V něm společnost Imex Group skladovala padesát tun munice. Výbuch, při kterém přišli o život dva zaměstnanci firmy, byl tak rozsáhlý, že munice byla odhozena až do vzdálenosti necelého kilometru.

Evakuováni byli kromě zaměstnanců firmy i obyvatelé přilehlých obcí Vrbětice - Vlachovice nebo Lipová. Podle policie z preventivních důvodů. V areálu docházelo k dalším neřízeným výbuchům. 3. prosince pak explodoval sklad číslo 12. Následovala proto další evakuace.

Kvůli výbuchům skladů vláda dříve rozhodla, že obyvatele okolí Vrbětic odškodní jednorázovou částkou tři tisíc korun. Stát na to vyčlenil celkem šest milionů korun.

Vedle toho pak místní lidé mohli podávat žádosti o odškodnění za škody na majetku či ušlý zisk. Ze 136 žádostí ale Krajský úřad Zlínského kraje, respektive ministerstvo vnitra uznalo pouze dvě.

Podle České televize nyní stát nabídl desítkám vlastníků pozemků v okolí skladů odkoupení pozemků. To však chce pouze třetiny lidí.

Zásah policie by měl podle odhadů skončit ke konci příštího roku. Podle mluvčí zlínské policie Lenky Javorkové pokračuje podle plánu.

Pyrotechniky odvezli z oblasti druhého epicentra výbuchu ve skladu ve Vrběticích 1500 kusů munice. Policie pracuje na místě už čtyři měsíce. Za tu dobu zlikvidovala na 370 kusů munice, která byla poškozená a nebyla schopna převozu.

Spustit audio