Pět let od tragédie, která otřásla Lopeníkem. Soudy zatím nerozhodly o viníkovi

10. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Už pět let uplynulo od tragické nehody při automobilového rallye v Lopeníku na Uherskohradišťsku. Zatím se ale pořád neví, kdo nehodu zavinil. Čtyři dívky od sedmi do dvaceti let při závodech zabilo závodní auto, které vyjelo z trati.

S nepravomocnou podmínkou kvůli jejich smrti odešel před dvěma lety od soudu v Uherském Hradišti traťový komisař Petr Plášek. Krajský soud v Brně ale případ vrátil a nyní ho znovu prověřují policisté. „V současné době se vede vyšetřování,“ uvedl státní zástupce Tomáš Pindur s tím, že policisté musí doplnit spis.

Plášek i jeho obhájce jsou přesvědčeni o nevině. „Ne, necítím se vinen,“ řekl už u soudu Plášek s tím, že na místě nebyly ani pásky zakazující vstup. I podle jeho obhájce Tomáše Vymazala tragické následky nehody Plášek nezavinil. „Byl na půlhodinovém školení. Není přece možné, aby lidé za půl hodiny pochopili, jak je to nebezpečné. Měli tomu přizpůsobit bezpečnostní opatření,“ říká právník.

Okresní soud v Uherském Hradišti řeší také tři civilní spory pozůstalých o odškodnění i na pořadatele lopenického závodu. I toto řízení je zatím přerušené a čeká se na výsledek vyšetřování Petra Pláška.

Nehoda v Lopeníku je nejtragičtější událostí svého druhu za dobu existence samostatné České republiky. Do té doby si nejvíce obětí při automobilových závodech v Česku vyžádala nehoda při Valašské rallye v březnu 2009, kdy zahynuli dva třináctiletí chlapci a otec jednoho z nich.

V důsledku lopenické tragédie posílil Svaz rallye opatření při podobných akcích. Pořadatelé například jednotně značí okolí tratí, s větším předstihem se uzavírají pro ostatní provoz trasy rychlostních zkoušek. A snížil se také povolený limit pro výkon některých typů aut. Uherskobrodská rallye už se od tragické nehody nekonala.

Spustit audio