Při pádu z kola si zlomila kotník, přesto dostala pokutu. Seniorky ze Zlínska se zastala ombudsmanka

16. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Policisté při udělení pokuty dvaasedmdesátileté ženě, která se zranila při pádu z kola, nepostupovali eticky. Uvedla to veřejná ochránkyně práv, která případ prověřovala.

Dvaasedmdesátiletá paní Ludmila ze Zlínska jela před rokem po ránu na kole do kostela. V zatáčce se lekla protijedoucího auta, spadla a zlomila si kotník.

Svědek, který nehodu neviděl, ale slyšel pád kola, na místo přivolal policii. Ta seniorku následně navštívila v nemocnici a uložila ji pokutu pět set korun. Podle policistů totiž spáchala dopravní přestupek tím, že se plně nevěnovala řízení.

Syn ženy Karel Machač ale s postupem policie nesouhlasil a se stížností se obrátil jak na Krajské ředitelství ve Zlíně, tak Policejní prezidium. Nebyl úspěšný. Policie uvedla, že postupovala podle zákona a pokutu dostala žena oprávněně.

„Policista postupoval v souladu se zákonem,“ uvedla mluvčí zlínské police Lenka Javorková s tím, že šéf zlínských policistů poslal ženě dopis. Uvedl v něm, že ho mrzí, pokud se jí „daný zákonný postup lidsky dotkl, a že vnímala jednání s policistou jako nepříjemné.“

Ženy se zastala až veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Podle ní policisté nepostupovali eticky a nevzali v potaz všechny okolnosti případu. „Připadalo mi neprokázané, že by ta žena vůbec spáchala přestupek,“ uvedla ombudsmanka.

U nehody totiž nebyl žádný svědek. Policii na místo zavolal teenager, který samotný pád neviděl, jen slyšel ránu a pak už jen viděl ženu ležet na zemi.

Podle ombudsmanky byla problematická už samotná návštěva policisty v nemocnici.

autoři: rv , Tomáš Fránek
Spustit audio