Puškaři z Brodu míří ze školy rovnou do továrny. Zbraně jdou na odbyt

24. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Pro všechny studenty a studentky Střední zbrojařské školy v Uherském Brodě je uplatnění. A někteří z nich už Českou zbrojovku i řídí.

Zbrojařská střední škola v Uherském Brodě slaví šedesátileté výročí. Studenti Centra odborné přípravy technické se připravují na povolání jako puškař, rytec, prodavač zbraní a střeliva nebo obráběč kovů. V České republice jde o jedinou ucelenou puškařskou školu.

Ladislav Koníček, personální a bezpečností ředitel České zbrojovky, potvrzuje, že pro absolventy školy je uplatnění přímo ve firmě. „Nastupují do dělnických pozic. Ale někteří se pak dostávají až na manažerské místa. Třeba v současném představenstvu firmu jsou dva absolventi školy,“ říká Koníček.

Školu každoročně končí několik desítek studentů. A většina z nich jsou chlapci s výjimkou jednoho oboru. Tím je rytec. Především děvčata tak pracují na pažbách zbraní nebo šperkovnicích. „Jsou pečlivé a mají trpělivost,“ vysvětluje Petr Gabrhel, který obor vyučuje.

A při včerejším setkání absolventů se vzpomínalo třeba i na čtyři roky staré tablo, které školu proslavilo. Studenti oboru Puškař se totiž tehdy nechali nafotit na tablo nazí, jenom intimní partie si zakryli zbraněmi. „Chtěli mít tablo co nejoriginálnější a přišli za mnou, zda si mohou půjčit dva kulomety a dva samopaly,“ vzpomíná bývalý učitel Josef Borák.

Česká zbrojovka má 2000 zaměstnanců a těží ze spolupráce se školou. "Takto si připravujeme střední technické kádry a jednou za dva až tři roky otevíráme ve spolupráci s ostravskou Technickou univerzitou obor konstruktér a technolog," uvedl už dříve generální ředitel Lubomír Kovařík.

Spustit audio