Silný vítr vyvrací stromy. Hasiči na Zlínsku zasahují v desítkách případů

10. prosinec 2017
Zprávy ze Zlínska

Větve a stromy, které na Zlínsku vyvrátil silný vítr, padaly na auta, poškozeny byly střechy i některé silnice. Silný vítr má podle meteorologů pokračovat i zítra, hrozí i ledovka.

První hlášení hasiči o stromu blokující komunikaci ve Vizovicích, na ulici Chrastěšovská, přijali dnes v 13:52 hodin. Poslední výjezd k poškozené střeše rodinného domu měli hasiči v 21:37 hodin do Zašové na Vsetínsku.

Hasiči celkem vyjeli k 46 hlášeným případům. 24 výjezdů bylo na Vsetínsku, 9 na Kroměřížsku, 7 na Uherskohradišťsku a 6 na Zlínsku. U některých událostí zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči společně.

Profesionální hasiči vyjeli celkem k 24 událostem. Dobrovolní hasiči vyjeli celkem k 27 událostem.

Většinou se jednalo o větve a stromy blokující komunikaci. Ve 4 případech strom spadl na osobní automobil, z toho dvakrát v Krásnu nad Bečvou na Vsetínsku, a jednou ve Valašském Meziříčí a v Uherském Brodě. Automobily byly pouze poškrábány větvemi. Ve 4 případech vítr poškodil střechu, a to na rodinném domě v Zahnašovicích na Kroměřížsku, ve Valašském Meziříčí na očním centru, v Zašové a v Krásnu nad Bečvou u nákupního centra Kaufland. V ulici Tovární v Bojkovicích spadl strom na střechu haly.

Vítr na Zlínsku

V jednom případě, a to v Růžďce na Vsetínsku, byla od 18:05 hodin uzavřena silniční komunikace mezi Vsetínem a Malou Bystřicí z důvodu velkého množství nakloněných stromů nad silniční komunikací, které nešly v silném větru odstranit.

Ve východní polovině ČR se k silnému větru dnes a v noci na pondělí přidají mrznoucí srážky, které mohou na silnicích tvořit ledovku. Silný vítr, na který upozorňovali meteorologové už v sobotu, bude na severu a severovýchodě Moravy dnes odpoledne zesilovat, v nárazech může mít na horách rychlost až 110 kilometrů v hodině. V pondělí ráno zeslábne, odpoledne ale ve východních Čechách, na Českomoravské vrchovině a na Moravě opět zesílí. Na horách může v nárazech dosáhnout až 145 kilometrů v hodině, tedy síly orkánu, varovali dnes meteorologové.

Spustit audio