Škoda Favorit slaví třicetiny. Sběratel jich má doma šest

16. září 2017

Škoda Favorit dnes slaví třicetiny. Pavel Sedláček navštívil sběratele, který jich doma má šest.

Dnes je to přesně třicet let, kdy na brněnském veletrhu představili Škodu Favorit, první škodovácké auto s předním náhonem. Jeho stvořitelé plánovali, že se bude prodávat v šesti karosářských verzích, nakonec byly tři.

Auto stálo v prvopočátku osmdesát tisíc korun a dělaly se na něj pořadníky. Milan Šindel má doma v Malenovicích u Zlína na dvoře hned pět Favoritů. A protože je recesista, předělal si tento profesí řidič jedno auto do podoby tehdejší policie, tedy Veřejné bezpečnosti.

Reportér Pavel Sedláček se přesvědčil na vlastní uši, že motor Favoritu startuje. Do podoby vozu Veřejné bezpečnosti si jej sběratel přestavěl sám. „Viděl jsem to někde na internetu. Přestavba nebyla tak finančně náročná, takže jsem se do toho pustil. Favorit byl v bílé barvě, takže to bylo jednoduché. Dostříkaly se jenom oranžové díly, to znamená blatníky a střecha,“ popisuje.

Milan Šindel má doma hned šest Favoritů.

Recesista ještě vůz vylepšil nápisem JB 007 – tedy James Bond 007, který umístil na střechu.

S autem jezdí na srazy veteránů a při té příležitosti se převléká za policistu. Služební Favorit je dotažený do posledního detailu. Funguje nejen maják, ale i tlampač. A možná to nebude poslední vůz Veřejné bezpečnosti, který na jeho dvoře parkuje.

Klenotem jeho sbírky je ale auto přestavěné na vůz Veřejné bezpečnosti.

„Mám ještě dva bílé favority, tak to asi skončí zase tady v těch oranžovo bílých barvách,“ konstatuje Milan Šindel.

Těší ho, že vůz se za pár let dostane do kategorie veteránů, ale přesto je možné jej zatím koupit za příznivou cenu. Ale najdou se i výjimky. „Viděl jsem na internetu Favorit i za dvě stě tisíc. Nevím sice, jestli to ten člověk za tu cenu prodal. Byl ve stavu nového vozidla,“ konstatuje sběratel.

Favorit VB má funkční maják i tlampač.

Využívá toho, že se náhradní díly na Škodu Favorit stále ještě prodávají nové. Co mu ale vadí, je ekologická daň.
„Auto se tady v České republice jednou prodá a při přepisu chtějí deset tisíc plus osm set za přepis. To mi nepřijde normální,“ vysvětluje sběratel.

Se svým Favoritem VB se rád pochlubí. K vidění bude například 7. října při dnu uniformovaných sborů v Kroměříži na Hanáckém náměstí.

autor: pes
Spustit audio