Svatomartinské víno vítaly tisíce lidí. V Hradišti přijeli i římští vojáci

11. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Na několika místech Zlínského kraje se dnes žehnalo novým Svatomartinským vínům. Na dva tisíce lidí odpoledne zaplnily například Masarykovo náměstí v Uherské Hradišti.

Organizátoři pro návštěvníky v obřím stanu nachystali zhruba stejný počet lahví letošního Svatomartinského vína. Dodalo je patnáct regionálních vinařů.

Jedním z nich byl i Jaroslav Vaďura z Polešovic na Uherskohradišťsku. Ten si letošní první vína pochvaluje. „Martínská vína jsou slušná,“ říká vinař.

Na Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti přijel svatý Martin na bílém koni v doprovodu římských vojáků.

Na trhu je letos 2,2 milionu lahvíí svatomartinských vín. Oproti posledním dvěma rokům to znamená mírný pokles. Souvisí to i s letošním ročníkem, který byl poznamenán jarními mrazy, negativní vliv mělo také sucho. Nad hranicí dvou milionů lahví se produkce vín pohybuje od roku 2011.

Hodnocením svatomartinských vín letos prošlo o čtyři vzorky více než loni. Do obou kol hodnocení vinařské firmy přihlásily celkem 431 vzorků mladých vín, z nichž uspělo 379. Celková úspěšnost hodnocených vín byla letos nadprůměrná, když možnost užívat známku Svatomartinské získalo 88 procent hodnocených vín.

Spustit audio