Unikátní židle ze Zlína umožní sportování postiženým

22. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Univerzální židli pro zdravotně postižené sportovce vyvinuli pracovníci a studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Unikátní židli testují jako první handicapovaní sportovci z centra Klubíčko.

Autorem zatím jediného prototypu židle je ředitel Ústavu tělesné výchovy zlínské univerzity Zdeněk Melichárek. Židle se skládá z deseti až dvanácti různých, výměnných dílů a má třeba sedáky pro různé druhy postižení. Speciální úprava je také pro lidi s amputovanýma nohama.

„Je určena pro všechny kategorie handicapovaným sportovců. Prošla i hodnocením mezinárodní atletické federace sdružující postižené sportovce,“ uvedl Melichar. Podle něj se ze židle dá házet diskem nebo vrhat koulí.

Nová židle pro postižené sportovce

Židle už byla představena na světovém poháru v Berlíně. A pracovali na ní odborníci i studenti z několika fakult Univerzity Tomáše Bati – designeři, strojaři nebo odborníci na informatiku. „Ukázalo se, že v docela krátké době se díky spolupráci všech fakult dá myšlenka přivést na svět,“ říká Melichárek.

Po testovací fázi by židli chtěli zlínští odborníci uvést na trh.

Handicapovaní sportovci jsou organizováni v šesti svazech podle druhu postižených, které spadají pod Český paralympijský výbor. Jde asi o 20 000 sportovců.

Spustit audio