Vedle Zátopka a Rašky. Jarmila Šuláková má náhrobek na Valašském Slavíně

30. říjen 2017

Na Valašském Slavíně v Rožnově pod Radhoštěm odhalili symbolický náhrobek Jarmily Šulákové.

Známá folkloristka zemřela letos 11. února ve věku nedožitých 88 let.

Valašský Slavín je čestným pohřebištěm osobností, které se zasloužily o rozkvět a povznesení Moravského Valašska, připomíná například sportovce Emila Zátopka či Jiřího Rašku.

Náhrobek Jarmily Šulákové vytvořil akademický sochař Miroslav Machala. 140 vysoký náhrobek znázorňuje postavu ženy se šátkem a tradiční sponou, které byly pro zpěvačku charakteristické. „Od začátku jsem měl jasno, jak bude náhrobek vypadat,“ říká sochař Machala. Podle něj jde spíše o stylizovanou podobu, která připomíná energii, která podle sochaře vycházela z Jarmily Šulákové.

Na odhalení pomníku na Valašském Slavíně přijela i dcera Jarmily Šulákové Zuzana Pavlůsková „Myslím, že jestli se na nás dívá z vrchu, určitě je ráda, že si lidi na ni vzpomněli a udělali pro ni takovou pěknou věc,“ říká s dojetím Pavlůsková.

Náhrobek Jarmily Šulákové na Valašském Slavíně.

Uctít památku Jarmily Šulákové přišel Jaromír Brusnický. „Mám hodně rád folklor a Jarmila Šuláková byla jedna z největších zpěvaček folkloru,“ odpovídá Brusnický.

Životní dílo Jarmily Šulákové ocenilo i Město Vsetín udělením Zvláštní ceny in memoriam. V sobotu získala Šuláková také státní vyznamenání. In memoriam dostala od prezidenta Miloše Zemana medailí Za zásluhy.

Jarmila Šuláková se vyučila švadlenou, ale od roku 1950 byla 35 let prodavačkou ve vsetínské prodejně gramodesek. V roce 1948 začala zpívat s valašským souborem Vsacan. V něm potkala svého manžela, houslistu Ludvíka Schmidta.

V počátcích 50. let začala zpívat se souborem Kyčera a od roku 1952 do roku 1993 zpívala s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. S ním ve valašském kroji procestovala skoro celý svět. Vystupovala také s ostravským Technikem Jana Rokyty a dalšími soubory, veřejnosti je známá také díky spolupráci s kapelou Fleret.

autoři: Tomáš Fránek , Libor Netopil
Spustit audio