Vlastnoruční podpis Marie Terezie a další unikáty jsou k vidění v kroměřížském archivu

12. říjen 2017

Kroměřížský státní okresní archiv ukazuje listinu s originálním podpisem Marie Terezie, ale také takzvané listy od rodu.

Kroměřížský státní okresní archiv představil své skvosty. Na výstavě Archiv a čas ukazuje například listinu s originálním podpisem císařovny Marie Terezie, dále takzvané listy od rodu, nebo téměř čtyři sta let staré typáře.

Expozici připravil archív ke svému sedmdesátému výročí. Na návštěvu je dost času. Expozice je k vidění až do května příštího roku, a to každé pondělí a středu.

Výstava začíná už ve vestibulu Kroměřížského archivu a to hned tím největším skvostem – listinou s vlastnoručním podpisem Marie Terezie.

Podpis Marie Terezie.

„To je naše jedna z největších cenností, která je uložena v našem archivu v Kroměříži. Je to listina Marie Terezie, kterou vydala 11. prosince 1751 ve Vídni, a povoluje Holešovu pátý výroční trh. Marie Terezie se tady opravdu sama podepsala vlastnoručně,“ vysvětluje ředitelka archivu a spoluautorka výstavy Jitka Zezulová.

Podpis je vidět na listině pod textem vlevo. „Podpis měla vždycky pěkný a dávala si na něm zřejmě záležet, protože ho má i zdobný. Listiny, které vydávala, si pečlivě studovala a opravdu podepsala jenom to, s čím souhlasila. Je tady přivěšena i pečeť té Marie Terezie,“ dodává Zezulová.

Listina s originálním podpisem Marie Terezie.

Tuto listinu běžně v archivu vidět nelze, ukazuje se pouze vážným zájemcům a ani ti na ni nesmí sahat. V podobném režimu je zařazena i další vzácnost.

„V archivu města Hulína se dochovaly listy od rodu, což jsou dokumenty, které musel mít od obce vystavené každý člověk, který žádal o členství v cechu, například krejčích nebo kovářů. Listy potvrzují, že pochází z manželského lože, že se chová řádně, nemá dluhy, nedělá problémy. Tím pádem mohl postoupit v hierarchii cechu na vyšší místo,“ upřesňuje ředitelka archivu.

List od rodu.

Tyto dokumenty jsou přes tři sta let staré. Napsané jsou v češtině duběnkovým inkoustem na papíře. Návštěvníci se mohou pokusit zdobné písmo rozluštit. Vyplňuje každý kousek papíru.

Také tato listina je opatřena pečetí a to ne ledajakou. „Je to hodně zajímavá pečeť, protože to je takzvaná oplatková pečeť. Na kápnutý vosk se dal kousek papíru, a na to se typářem otiskla pečeť. Oplatkové pečeti často nevidíme,“ upozorňuje Jitka Zezulová.

Na výstavě jsou k vidění právě i takzvané typáře neboli pečetidla. Mnohá mají propracované a složité vzory.

„V poslední době jsme získali pečetidlo z roku 1624 pro Bystřici pod Hostýnem. To je takový unikát. Vždycky tady vzbudí pozornost pečetidla cechů, ševců nebo kožešníků. Mé oblíbené pečetidlo jsou kamnáři a hrnčíři. Tam je vlastně u stromu Eva a Adam i s hadem a jablkem, a to je taková zajímavá kroměřížská pečeť,“ vyjmenovává spoluautorka výstavy.

Vybrat exponáty na výstavu v kroměřížském archivu nebylo nic snadného. Uchovávají tady totiž tři a půl kilometru archiválií.

autor: pes
Spustit audio