Vsetín zvažuje revoluční řešení městské dopravy. Místo autobusů by jezdila lanovka

24. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Na vsetínské sídliště Sychrov, kde žije asi tři tisíce obyvatel, by mohla v budoucnu vést z centra města lanovka. Šlo by přitom i v evropském kontextu o revoluční řešení městské hromadné dopravy.

Čtvrť panelových domů totiž stojí v příkrém svahu. Do horní části nemůže kvůli úzkým a klikatým cestám zajíždět autobus.

Vize lanové dráhy vznikla jako součást protipovodňových úprav toku Bečvy. Radnice si proto dala vypracovat odborný posudek.

Podle studie společnosti KPMG je varianta lanovky výhodnější než posílení autobusového spojení sídliště nebo zachování současného stavu. Podle zástupce KPMG Ondřeje Špačka by šlo v českém i evropském prostředí o revoluční řešení z pohledu systému městské hromadné dopravy.

Lanovka je podle studie poradenské firmy rychlejší než autobusová doprava, vyžaduje také nižší investiční a provozní náklady. Podle Špačka je základní cena lanovky asi 140 milionů korun, s dalšími náklady v následujících 30 letech by to mělo být celkem 225 milionů. Podle propočtů by lanovka měla vykazovat provozní zisk, investice by tak měla být návratná za 40 let.

Nejvýhodnější varianta lanové dráhy měla být dlouhá 690 metrů, začínat by měla v rohu náměstí Svobody a končit v centru sídliště. Dráha by měla přepravit tisíc lidí za hodinu. Doporučená varianta by umožnila i další napojení lanovky až do Jasenic.

Starosta Jiří Růžička z KDU-ČSL upozornil, že jde zatím o námět k diskusi. V budoucnu by ale podle něj mohla mít lanovka pro obyvatele i turisty významný přínos.

S tím ale nesouhlasí zastupitel Roman Kalabus z ODS. Podle něj má město jiné problémy k řešení. Zastupitelé tak zatím vzali informace o možném využití lanovky na vědomí. Například Koalice pro otevřený Vsetín ale není přesvědčená, že by obyvatelé sídliště tento způsob dopravy hromadně používali.

Spustit audio