Koupit mončičáky, nebo spíš rukavice? Vánoční nákupní horečka je tu!

17. prosinec 1989

Uplynul měsíc od doby, kdy cestu před obchodním domem Máj zahradila veřejná bezpečnost. Tu vypjatou atmosféru máme ještě v živé paměti. Po pěti týdnech tu můžeme vidět úplně jiný obrázek. Voní to tu svařeným vínem. Většina lidí míří obchodního domu, nakoupit někdy i první vánoční dárky. Už ve dveřích je vítá vánoční znělka.

V obchodním domě Máj jsou stovky lidí, u výtahů se tvoří fronta, patra i pohyblivá schodiště jsou přeplněná. Prodavači se prý od rána nezastavili. Některý sortiment je už skoro vyprodaný a bude se muset doplnit. Prodává se hlavně textil, především rukavice, šály, ale také teplákové soupravy. Z dárků pro ratolesti jsou oblíbení mončičáci. A také Kotva na náměstí Republiky očekává rekordní tržby. Do večera by to mohlo být až okolo 8 miliónů korun.

I když lidé dohánějí nakupování vánočních dárků, někteří si našli čas a zašli dopoledne do baziliky svaté Markéty na svatou mši za události ze 17. listopadu. Kromě herců studentů a lidí okolo Občanského fóra vystoupil i páter Václav Malý. Ten se po 11 letech ukázal v roli kněze. Komunistická vláda mu totiž v roce 1978 odebrala státní souhlas k výkonu duchovenské činnosti. Od 1. ledna bude tento kněz duchovním správcem kostela svatého Gabriela na Smíchově. A to je hezký dárek pod stromeček.

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio