Sametové Rádio Retro vysílá unikátní a dosud neznámé nahrávky z roku 1989

14. listopad 2014

Nejnovější internetový stream Českého rozhlasu připomíná 25. výročí pádu totality. Sametové Rádio Retro nabídne výběr 44 hodin archivních nahrávek. Mezi nimi jsou i jedinečné a nikdy nezveřejněné záznamy z demonstrací na pražském Václavském náměstí. Vedle dobových snímků přinese Rádio Retro také dnešní vzpomínky tehdejších aktérů.

„Dosud nezveřejněné a neznámé nahrávky protestů na Václavském náměstí z 23., 24., 27. listopadu a 4. prosince dal Českému rozhlasu k dispozici pan Jaroslav Zelinger, který tehdy pomáhal při demonstracích jako zvukař. Zhruba osmihodinový záznam, ze kterého vybereme ty nejzajímavější pasáže, je unikátní svou kvalitou. Žádný podobný dokument z této doby v rozhlasovém archívu neexistuje. Nahrávky obsahují kromě jiného společně zpívanou hymnu v podání Karla Kryla s Karlem Gottem či Hany Zagorové s Martou Kubišovou,“ uvedl ředitel programového centra Ondřej Nováček.

Téměř dvoudenní smyčka Sametového Rádia Retro mapuje dění v Československu po 17. listopadu 1989, a to až do konce roku 1990. Program je řazen chronologicky a je tedy vlastně kronikou prvních týdnů a měsíců polistopadového vývoje. Připomene generální stávku, volbu Václava Havla prezidentem republiky, návštěvu papeže Jana Pavla II. v Československu, první svobodné volby nebo vznik Hovorů v Lánech.

Neuslyšíte jen zpravodajství Československého rozhlasu, ale také Svobodné Evropy, Hlasu Ameriky nebo BBC. Sametové Rádio Retro nabídne i vzácné a mnohdy celých 25 let nevysílané nahrávky rozhovorů s mnoha osobnostmi, které po roce 1968 nesměly veřejně vystupovat, jako byl například Karel Kyncl, A. J. Liehm, Arnošt Lustig, manželé Škvorečtí, Pavel Landovský, Jiří Hanzelka nebo Pavel Tigrid.

Listopad 1989, atmosféra v ulicích Prahy

„Nahrávky překvapují tím, na co všechno jsme z myšlenek a odkazu Listopadu 1989 za to uplynulé čtvrtstoletí zapomněli. Zatímco při poslechu socialistické totalitní propagandy se člověk mohl – ať už nostalgicky nebo s úžasem – usmívat a vymezovat se vůči ní, tady už to nejsou ‚oni‘ a ‚jejich‘ řeči. Už jsme to my, už jsou to naše závazky, naše touhy, naše plány, naše očekávání,“ říká dramaturg Tomáš Černý.

Sametové Rádio Retro je možné poslouchat na webu www.znovu89.cz a v digitálním vysílání DAB. Projektem Znovu 89 Český rozhlas den po dni připomíná dění z roku 1989, a to jak na sociálních sítích a webu, tak ve svém vysílání. Hlavní a závěrečnou část projektu odstartuje 17. listopadu velký vzpomínkový koncert na Václavském náměstí.

Čtěte také

autor: Jiří Hošna
Spustit audio