Světové obchodní centrum - stručná historie

Zničením dvojice mrakodrapů Světového obchodního centra ztratil New York nejen jednu ze svých dominant, ale i důležité administrativní centrum. Přinášíme několik nejzajímavějších údajů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projekt Světového obchodního centra se zrodil na počátku 60. let. Výkopové práce začaly o šest let později. Vytěžená zemina byla nasypána do řeky Hudson a rozšířila Manhattan o deset hektarů plochy. V roce 1968 přikročili dělníci k montáži ocelové konstrukce - spotřebovali na ni přes 200 tisíc tun oceli. Obě věže měly 110 pater a dosahovaly do výšky 411,5 metru. Ve 107. poschodí jedné z věží byla restaurace nazvaná "Okna do světa" a o poschodí výše vyhlídková plošina. Prostory Světového obchodního centra obývalo na 400 firem z 60 zemí, které se věnovaly především obchodním činnostem - celním, bankovním, pojišťovacím a dopravním službám. V centru pracovalo na 50 tisíc lidí, dalších 80 tisíc tam denně přicházelo, ať už za obchodem nebo jako návštěvníci mnoha restaurací či jako turisté. Světové obchodní centrum ročně navštívilo na půl druhého milionu turistů. Rychlovýtahy je za necelou minutu vyvezly na vyhlídkovouplošinu do výšky 400 metrů.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Marika Táborská, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme