Mimořádná bezpečnostní opatření v ČR

V České republice stále platí zvýšená pohotovost bezpečnostních složek a části armády. Krizový štáb, který večer zasedal na ministerstvu vnitra, v reakci na teroristické útoky v New Yorku a Washingtonu zakázal navíc od čtvrtečního poledne všechny nepravidelné lety nad Českou republikou. Ve vzduchu se mají pohybovat pouze plánované lety, tedy pravidelné linky, charterové lety a stroje, které slouží k záchraně lidských životů. Krizový štáb také rozšířil ostrahu průmyslových objektů, vodních zdrojů, nádrží a mostů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V souvislosti s teroristickými útoky v USA byla zavedena některá bezpečnostní opatření i v České republice. Jejich platnost prodloužil mezirezortní krizový štáb, který bude znovu zasedat ve středu v 19 hodin. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse zatím česká strana nemá žádné informace o tom, že by naší zemi hrozilo bezprostřední nebezpečí. V pohotovosti jsou ale policejní, vojenské i hasičské složky.

Policie se soustředí zejména na zajištění ochrany klíčových objektů - státních budov nebo zastupitelských úřadů a také strategických objektů jako jsou jaderné elektrárny. Policisté začali provádět také důslednější kontroly na hraničních přechodech. Zvýšený zájem mají především o některé cizince ze zemí Blízkého východu. Důslednější kontrola zatím nezpůsobila prodloužení čekací doby na hranicích.

Armáda má připraveny záchranné jednotky, v pohotovosti jsou také vojenští chemici a protivzdušná obrana.

Hasičský záchranný sbor posílil podle ministra vnitra Stanislava Grosse své jednotky především v Praze a zaměřuje se zejména na bezpečnost metra.

Také v pražském sídle Rádia Svobodná Evropa platí bezpečnostní opatření. Vedení RFE nabídku policie uvítalo i přesto, že u nich zvláštní bezpečnostní režim platí stále. Jak Českému rozhlasu řekla mluvčí Rádia Svobodná Evropa Soňa Winter, stanice za padesát let svého vysílání provoz nikdy nepřerušila a nebude ho přerušovat ani kvůli terorismu.

Preventivní opatření se dotkla také Pražského hradu. Podle Martina Krafla z tiskového oddělení Kanceláře prezidenta republiky se turisté a návštěvníci do historického objektu mohou i přesto podívat, a to až do 20 hodin. Výstavy na Pražském hradě jsou pro veřejnost přístupné, zrušeno však bylo divadelní představení Letních shakespearovských slavností.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Marika Táborská, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme