Taliban: Usáma bin Ládin je nezvěstný, USA nevěří

Afghánské vládní hnutí Taliban oznámilo, že radikál Usáma bin Ládin je nezvěstný. Údajně mu nemohlo být doručeno rozhodnutí islámských duchovních, aby ve "vhodnou dobu" Afghánistán opustil. Podle ranního prohlášení ministr zahraničních věcí protitalibanské opozice Severní koalice Abdulláh ale Usáma bin Ládin není mimo území Afghánistánu, ale naopak je se svou suitou stále na jihu země poblíž Kandaháru. Spojené státy se ale tímto tvrzením nedají odradit. Ve Washingtonu to zdůraznila prezidentova poradkyně pro národní bezpečnost Condoleeza Riceová.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Taliban tvrdí, že saúdský milionář Úsama bin Ládin je nezvěstný. Talibanští představitelé se mu údajně snaží doručit rozhodnutí islámských duchovních, aby opustil Afghánistán, ale bin Ládina zatím nenašli. Neví prý ani, jestli je stále v Afghánistánu. Informovala o tom agentura Reuters. Vůdce Talibanu Muhammad Umar údajně souhlasí s výnosem duchovních, aby bin Ládin odjel. Taliban původně tvrdil, že rozhodnutí duchovních pro něj není závazné a že bin Ládina nevydá. Spojené státy prohlásily, že tyto zprávy nezastaví jejich přípravy na odvetný útok proti Afghánistánu. Skutečné místo bin Ládinova pobytu si prý ověří.

Americký ministr zahraničí Colin Powell v televizní stanici NBC prohlásil, že prohlášení Talibanu nepovažuje za věrohodné. "I kdyby Spojené státy dopadly bin Ládina zítra, nebyl by zdaleka to konec. Spojené státy neskončí svou operaci dokud nerozbijí celou organizaci Al Kaídá, která má tisíce členů v řadě zemí celého světa. Dokud budou tito lidé aktivní, bude ve Spojených stáetch nadále panovat pocit nejistoty a nebezpečí." Šéf americké diplomacie zároveň zdůraznil, že jakákoli vojenská operace v Afghánistánu nebude co do měřítka srovnatelná s válkou v Perském zálivu. Americký ministr obrany Donald Ramsfeld mezitím dnes potvrdil, že Pentagon pohřešuje jeden ze svých průzkumných letounů létajících bez posádky, který zmizel nad územím Afghánistánu.

Pákistánská vláda potvrdila, že na území Pákistánu ještě nejsou žádné americké jednotky. O jejich rozmístění vyjednává v Islámabádu tříčlenná americká delegace. Pákistán také znovu potvrdil svou ochotu spolupracovat se Spojenými státy při jejich útoku na Afghánistán, kde se ukrývá hledaný terorista Úsama bin Ládin. Chce prý přispět k tomu, aby při útoku nepřišli o život žádní civilisté. Přímá účast pákistánských jednotek se ale zatím neprojednávala. Pákistán dnes zároveň přišel s požadavkem, aby Spojené státy předložily důkazy, které potvrzují bin Ládinův podíl na teroristických útocích.

Afghánské vládní hnutí Taliban nezměnilo své stanovisko a nevydá radikála Usámu bin Ládina. Ten je hlavním podezřelým ze zosnování teroristického útoku z 11. září proti New Yorku a Washingtonu. Mluvčí Talibanu sdělil, že americké požadavky nejsou prospěšné muslimům a Afgháncům a že Taliban je nepřijme. Toto radikální islámské hnutí stále tvrdí, že musí dostat od Spojených států pádné důkazy, aby mohlo uznat bin Ládinovu vinu. Washington, který uvádí, že k postavení bin Ládina před americký soud dostatek důkazů má, však není ochoten Talibanu nic předkládat.

Ministr zahraničních věcí protitalibanské opozice - tak zvané Severní koalice - doktor Abdulláh jednal s představiteli Tádžikistánu - s prezidentem Rachmonovem a patrně také s náčelníkem ruského generálního štábu Anatolijem Kvašninem. Konkrétní výsledky jednání nejsou známy, ministr je však označil za velmi dobré. Jak zjistil spolupracovník Radiožurnálu z agentury Epicentrum Jaromír Štětina, Abdulo potvrdil i kontakty se Spojenými státy. Pravděpodobně ovšem měl na mysli pouze kontakty telefonické, protože řekl, že se se žádnými představiteli Spojených států v Dušanbe nesetkal. Zdůraznil také, že hlavním viníkem celé situace je Pakistán, který dlouhá léta podporoval Taliban, a považuje Pakistán za klíčovou zemi v celém tomto konfliktu.

Taliban pokračuje ve stavbě bunkrů, rozmisťování protiletecké obrany a vyzbrojování mužů v hlavních pohraničních oblastech. Chystá se tak na možný odvetný útok ze strany Spojených států, které žádají vydání hledaného teroristy Úsamy bin Ládina. Jednotky Talibanu opevňují především hranice s Pákistánem na úseku mezi provinciemi Nangahár a Kandahár. Právě tady má hnutí Taliban svou základnu. Podle svědků disponují talibanští vojáci střelami Stinger, které původně dostali v 80. letech od Spojených států pro boj se sovětskými invazními jednotkami.

Světové humanitární organizace žádají státy sousedící s Afghánistánem, aby otevřely své hranice. Ty byly uzavřeny kvůli narůstajícímu přílivu afghánských uprchlíků v souvislosti s připravovaným útokem Spojených států. Z pákistánského Péšaváru informuje zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Robert Mikoláš. Více než 20 let nepoznal Afghánistán mír a za tu dobu uteklo ze země několik miliónů lidí. Poslední vlnu uprchlíků odstartovalo loňské katastrofální sucho. V posledních dnech Afghánci utíkají i v obavě z útoku spojenců. Některá velká města jako Kandahár, které je sídlem duchovních vůdců vládního hnutí Taliban, jsou vylidněná. Írán, Tádžikistán a Pakistán proto uzavřely své hranice, a tak se tisíce běženců tísní v nárazníkových zónách na hranicích. Představitelé Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky proto vyzývají vlády zmíněných zemí, aby hranice otevřely. I ve zdejších uprchlických táborech však většina z nich strádá. "Jídlo pro rodinu seženeme jen tak, že od rána žebráme u mešity. Když nám někdo dá peníze, 60, 80 rupií, můžeme si něco koupit," řekl Českému rozhlasu jeden z utečenců z tábora Dželózej. Na druhé straně však za poslední dva dny odešlo zpět do Afghánistánu asi 300 studentů rozhodnutých bojovat proti Američanům.

Markéta Kaclová, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme