Aktivisté neustoupí od protestů proti převozu atomového paliva

Ve stínu včerejší nehody, při které zahynul jeden z protijaderných aktivistů, očekávají dnes tisíce demonstrantů u transportu vyhořelého jaderného paliva v německém Dannenbergu. Tam budou kontejnery s vysoce radioaktivním odpadem přeloženy na nákladní automobily a dopraveny do meziskladu jaderného odpadu v Gorlebenu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protest proti přepravě radioaktivního odpadu

protest proti přepravě radioaktivního odpadu | Zdroj: ČTK

Občanské a ekologické iniciativy neplánují žádná omezení svých protestních akcí - naopak odpoledne chtějí proniknout na trať jaderného transportu a uspořádat tam smuteční tryznu za francouzského aktivistu, kterého vlak s castory včera doslova rozdrtil nedaleko německé hranice.

Policejní mluvčí sice odmítl u sdělil, kolik policistů je nasazeno, ale tvrdí, že trať bude spolehlivě chráněna. V historii předchozích sedmi transportů se to ale nikdy nepovedlo. Podle informací Českého rozhlasu se navíc chystají do Dannenbergu a okolí militantní skupiny, které tradičně provokují nepokoje a srážky s bezpečnostními silami.

Vlak veze 12 kontejnerů odpadu, jenž bude skladován v úložištích u Gorlebenu. Vyhořelé jaderné palivo z německých jaderných elektráren je posíláno ke zpracování do Francie a Británie na základě dohod zavazujících pak Německo ke zpětnému příjmu paliva. Aktivisté tvrdí, že ani kontejnery pro přepravu jaderného odpadu, takzvané castory, ani gorlebenské úložiště nejsou bezpečné.

Nynější vláda přijala zákon o postupném uzavření všech jaderných elektráren, odpadu se tím ale Německo nezbaví. Eurposlankyně za Zelené Rebecca Harms proto vyzvala Schröderův kabinet, aby urychleně přijal zákon o trvalém skladišti jaderného odpadu, protože Gorleben je pouhým meziskladem.

Marika Táborská, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme