Kupkův obraz se prodal v aukci za rekordních 22 milionů korun

Abstraktní plátno Františka Kupky Élévation (Výšky) IV z roku 1938 se stalo nejdráže prodaným obrazem v aukci na území Česka. Dražební kladívko v paláci na Žofíně dnes odkleplo částku 22,1 milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Kupka: Élévation (Výšky) IV

František Kupka: Élévation (Výšky) IV | Foto: 1. Art Consulting Brno

Jeden ze zakladatelů abstraktního umění dosud do českých žebříčků dlouho nezasahoval. Teprve letos v květnu se jiné jeho dílo prodalo za víc než 13 milionů korun.

Během několika měsíců se tak dostal na špičku tuzemského trhu. V obou případech ho dražila aukční síň 1. Art Consulsting Brno-Praha.

Galerista Jiří Rybář dnešní úspěch předvídal. Podle něj totiž volná Kupkova díla na trhu už prakticky nejsou. Navíc je v současnosti jediným ceněným českým umělcem v zahraničí.

"Kupka chtěl vytvářet díla, on nechtěl popisovat skutečnost, takže toto patří ke slavným vertikálám jeho období čisté abstrakce. Obraz byl v Kupkově držení až do jeho smrti v roce 1957 a od vdovy jej po letech zakoupila slavná newyorský galerista Luis de Carré," připomněl Rybář.

I s aukční přirážkou za obraz Élévation nový majitel zaplatí 23,2 milionu korun. Kupec je zatím neznámý. Obraz není kulturní památkou, teoreticky by tedy mohl být ze země vyvezen. Podle Rybáře se tak ale nestane. Domnívá se, že dílo koupil český sběratel.

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme