Ochránci osobních údajů prověří systém SMS jízdenek v Ústí nad Labem

Úřad na ochranu osobních údajů zkontroluje, jak v Dopravním podniku města Ústí nad Labem funguje databáze telefonních čísel. Seznam vzniká, když si cestující pořídí takzvanou SMS jízdenku. Revizor si v něm pak zaplacení elektronického jízdného může ověřit. Podnik pak tento seznam archivuje deset let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

trolejbus MHD v Ústí nad Labem

trolejbus MHD v Ústí nad Labem | Foto: DP města Ústí nad Labem

Jak Českému rozhlasu řekla mluvčí Úřadu na ochranu osobních údajů Hana Štěpánková, seznam je možné zneužít. Není totiž jasné, jak je databáze zajištěna a zda je možné k telefonnímu číslu dohledat konkrétní jméno.

"To číslo je osobním údajem vzhledem k tomu, že ta osoba, které náleží číslo, je identifikovatelná. Dochází k propojení s databází telefonního operátora, kromě toho tam jsou zpracovatelé, kteří se samozřejmě mohou rovněž dostávat k těmto údajům," uvedla Štěpánková.

Takové podezření ale mluvčí ústeckého dopravního podniku Milan Knotek důrazně odmítá. "V žádném případě nespojujeme mobilní telefonní číslo se jménem. Pokud například dojde k vymáhání pohledávky od černého pasažéra, tak my jeho jméno zjišťujeme už ve voze, na základě mobilního telefonního čísla už jeho jméno dodatečně nezjišťujeme ani od mobilního operátora, ani od správce systému," tvrdí Knotek.

Kromě zabezpečení systému bude Úřad na ochranu osobních údajů zajímat také to, proč dopravní podnik seznam archivuje deset let. Podle Knotka je důvodem případný soudní spor. O jaký soudní spor by se mohlo jednat, když jsou v databázi pouze platící cestující, však mluvčí nevěděl. Odpovědný pracovník Dopravního podniku města Ústí nad Labem je na dovolené.

Martin Hromádka, Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme