Americké antirakety by mohly být v Rumunsku

Rumunsko je připraveno přijmout na svém území prvky nového amerického systému protiraketové obrany. V Bukurešti se na tom usnesla nejvyšší rada obrany. Podle plánu, který má ještě schválit místní parlament, by v Rumunsku byly rozmístěny americké antirakety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpálení rakety - ilustrační foto

Odpálení rakety - ilustrační foto | Foto: US Department of Defense

Antirakety mají čelit možné hrozbě útoku z Íránu. Systém by měl být funkční za pět let. Zapojení Rumunska je součástí upraveného plánu protiraketového štítu amerického prezidenta Baraka Obamy.

Většina rumunské veřejnosti zapojení země do systému podporuje. Původně podle plánu bývalého šéfa americké administrativy George Bushe mladšího měly být v systému Polsko a Česká republika.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Schneider z Pražského institutu obranných studií v odpoledních Ozvěnách dne

Analytik Jiří Schneider z Pražského institutu bezpečnostních studií připomíná, že o Rumunsku a Bulharsku se mluvilo už dřív. Balkán má výhodnou geopolitickou polohu, protože právě jihovýchod Evropy je případnými íránskými raketami ohrožen nejvíc.

"Jde o změněnou situaci. Tady už nejsou země, se kterými se exkluzivně jedná, jako bylo Polsko a Česká republika. V podstatě tu je otevřená soutěž o to, kdo poskytne nejlepší podmínky. Rumunsko je kandidát a hlásí se, že má zájem," myslí si Schneider.

Igor Maňour, Jaromír Janev, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme