Žaloba chce pro Pistoriuse nejmíň 10 let, obhajoba domácí vězení. Jasno má být v úterý

Verdikt o výši trestu pro handicapovaného jihoafrického atleta Oscara Pistoriuse za zabití z nedbalosti by měl padnout v úterý. Soudkyně Thokozile Masipaová dnes v Pretorii vyslechla závěrečné řeči obhajoby i státního zástupce a poté jednání odročila na příští týden. Obhájce Barry Roux pro handicapovaného atleta navrhl domácí vězení a veřejně prospěšné práce, žalobce Gerrie Nel požaduje minimálně deset let za mřížemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pretoria, Jihoafrická republika. Handicapovaný atlet Oscar Pistorius odchází od soudu, kde zazněly závěrečné řeči obhájce a žalobce

Pretoria, Jihoafrická republika. Handicapovaný atlet Oscar Pistorius odchází od soudu, kde zazněly závěrečné řeči obhájce a žalobce | Zdroj: Reuters

Obhajoba při závěrečné argumentaci žádala soud o mírnější trest s ohledem na to, co Pistorius po zastřelení přítelkyně prožil.

„Smutek kvůli ztrátě je veliký, ale mnohem horší je trvalý a nesnesitelný pocit, že to jste vy, kdo způsobil smrt milované osoby, a ten nikdy nezmizí. Jakýkoli trest – doživotí, 15 let, 10 let, nápravný dozor, nic z toho se nevyrovná té bolesti, to nikdy nemůže být vhodný trest,“ uvedl Roux.

Sedmadvacetiletý atlet je podle něho nejen zlomený člověk, ale je i na mizině. Apeloval proto na soudkyni, aby při svém rozhodování aplikovala jihoafrickou zásadu „ubuntu“, která se dá volně vyložit jako laskavost k ostatním.

Podle státního zástupce Nela by však byl pouhý trest veřejně prospěšných prací skandálně nepřiměřený tomu, co Pistorius způsobil.

Soudkyně Thokozile Masipaová | Foto: Reuters

Pro šestinásobného paralympijského vítěze proto požadoval dlouhodobý trest vězení. Na otázku soudkyně, co si představuje pod pojmem dlouhodobý, Nel odpověděl: „Deset let je minimální rozsudek, s kterým by byla veřejnost spokojená.“

Pistorius loni na Svatého Valentýna zastřelil přes dveře koupelny ve svém domě modelku Reevu Steenkampovou, kterou si podle svého tvrzení spletl s vetřelcem.

Soudkyně Masipaová postiženého běžce, jenž se stal díky startům v závodech zdravých sportovců mezinárodní celebritou, zprostila v září obvinění z vraždy. To se podle ní vyšetřovatelům nepodařilo prokázat.

ČTK, kov, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme