Nigerijské školačky možná Boko Haram propustí, teroristé ale dohodu s vládou nepotvrdili

Teroristická organizace Boko Haram by dnes mohla propustit víc než dvě stovky studentek unesených v dubnu ze školy na severu Nigérie. Oznámil to anonymní zdroj blízký prezidentovi. Dohodu s vládou ale vedení Boko Haram nepotvrdilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci kampaně s názvem #Bring Back Our Girls volají po propuštění školaček

Účastníci kampaně s názvem #Bring Back Our Girls volají po propuštění školaček | Zdroj: Reuters

Nigerijská armáda i vláda už minulý týden informovaly o tom, že se s militantními islamisty dohodly na příměří a osvobození středoškolaček.

Pochyby ohledně úspěchu dohody ale zesílily po nejnovější vlně násilí.

„Převládá spíše opatrnost, protože zpráva trochu překvapuje tím, že tam působí řada skupin, které si říkají Boko Haram," upozorňuje český velvyslanec v nigerijské Abuje Pavel Mikeš.

Klid zbraní s vládou podle něj nejspíš uzavřely jen některé frakce fundamentalistické sekty. Z hlediska zajatých studentek by tak bylo zásadní, pokud by se dohodou řídili jejich věznitelé.

Víkendové útoky ozbrojenců ve vesnicích na severovýchodě Nigérie nepřežily desítky civilistů. Brutální přepady sice odpovídaly stylu Boko Haram, podle vlády je ale mohly spáchat i kriminální gangy, které využívají chaosu v rozvrácené části země.

Nejvyšší vedení Boko Haram dohodu s vládou nepotvrdilo. Podle některých zdrojů je údajný vyjednavač fundamentalistů Danladi Ahmadu podvodník.

Jan Prokeš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme