Ozbrojenci v Tunisu chtěli vniknout do parlamentu. Zemřelo nejméně 22 lidí

Při útoku ozbrojenců dnes v Tunisu zemřelo podle posledních informací 22 lidí, mezi nimi 20 zahraničních turistů. Oznámilo to tamní ministerstvo vnitra. Další lidé jsou zranění. České úřady nemají informace, že by mezi oběťmi či rukojmími, které útočníci po nějaký čas zadržovali, byli Češi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tuniský policista před budovou parlamentu v Tunisu. Do budovy se pokusili proniknout ozbrojenci

Tuniský policista před budovou parlamentu v Tunisu. Do budovy se pokusili proniknout ozbrojenci | Zdroj: Reuters

Podle dostupných informací směřoval útok na budovu parlamentu. Zástupce českého velvyslance v Tunisku Ladislav Hireš se domnívá, že útok souvisí s protiteroristickým zákonem, který tuniský parlament právě projednával.

„Tam byla přítomná řada soudců, zástupců justičního sektoru, byla tam pochopitelně řada poslanců a představitelů armády, takže cílem pravděpodobně byli tito představitelé tuniských oficiálních míst,“ řekl Hireš Českému rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bezpečnostní situaci v Tunisku mluvil arabista Petr Pelikán

Když ochranka útok odrazila, vnikli dva muži ozbrojení kalašnikovy do sousedního muzea Bardo, kde několik přítomných zabili a další pak drželi jako rukojmí. Muzeum patří k nejnavštěvovanějším místům v Tunisu. Poskytuje přehled o dějinách Tuniska a nachází se tam jedna z největších světových sbírek římských mozaik.

Útok si vyžádal několik lidských životů, lidé umírali při útoku na parlament i při následné policejní akci v muzeu.

Nejdříve oficiální místa mluvila o osmi, po policejní akci o devíti, pak o 19 a naposledy o 22 obětech. Mezi mrtvými by měli být zahraniční turisté – například z Itálie, Německa, Polska či Španělska – Tunisan či policista. Oznámil to tuniský premiér Habíb Síd.

Už dříve tuniské úřady informovaly o tom, že při policejní akci byli zabiti i dva útočníci. Podle premiéra se však na přípravě teroristickém útoku podílelo až pět lidí. „Dva se zúčastnili operace a byli zabiti. Těmto dvěma pomáhali další dvě nebo tři osoby,“ uvedl.

Útočníci podle premiéra chtěli útokem na turisty zasáhnout tuniské hospodářství. Teroristický čin je prý důsledkem úspěšného boje proti radikálům v Tunisku, kteří se dostávají do úzkých.

Rizika jsou

Země, jejichž turisté byli v době útoku na místě, se nyní snaží získat víc informací. Třeba Polsko, odkud byla v tuniském muzeu skupina 36 lidí.

Podle posledních informací zemřelo v Tunisu možná až sedm Poláků. Polské ministerstvo zahraničí zřídilo speciální linku pro rodinné příslušníky a blízké polských turistů. Do Tunisu také míří letecký speciál s lékaři a psychology.

Polský prezident Bronisław Komorowski kvůli události přerušil kampaň před květnovými volbami a stejně učinil i jeho hlavní politický konkurent v boji o prezidentské křeslo Andrzej Duda.

České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace, že by mezi oběťmi či rukojmími, které útočníci v muzeu po nějaký čas zadržovali, byli Češi.

Tuniský policista před budovou parlamentu v Tunisu | Foto: Reuters

„Předpokládáme ale, že není příliš pravděpodobné, že by se tam čeští občané v nějakém větším čísle nacházeli vzhledem k tomu, že není sezona,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Tunisko patří v neklidném regionu mezi ty spíše stabilnější a bezpečnější země. Všeobecně politologové hodnotí, že tam arabské jaro vedlo k úspěšné transformaci země, na rozdíl třeba od sousední rozvrácené Libye. Přesto české ministerstvo zahraničí už delší dobu varuje, že jisté riziko teroristického útoku v Tunisku hrozí – řada Tunisanů ostatně bojuje na straně islámských radikálů v Sýrii.

Lidé by se proto neměli zdržovat na místech, kde se srocuje větší množství lidí, nebo cestovat v Tunisku po setmění.

Kdo stojí za současným útokem, však není jasné. Nikdo se k němu zatím nepřihlásil. „Z těch mála zpráv, které máme se zdá, že to byla akce izolovaná a spíše inspirovaná nějakou ideou. Podle mého názoru to, co se teď stane, bude, že se tuniská policie bude snažit všemožně dát najevo, že chrání turisty, kteří představují velice výrazný zdroj příjmů země,“ odhadl arabista Petr Pelikán.

ČTK, Vít Pohanka, Jan Prokeš, Tereza Chlubná, Petra Novotná, kov, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme