K útoku v Tunisu se přihlásil Islámský stát, policie zatkla devět podezřelých

K útoku na muzeum Bardo v Tunisu se přihlásila organizace Islámský stát. Podle islamistů šlo o požehnaný nájezd na jedno z doupat bezvěrců a neřesti. Policie v souvislosti s útokem zatkla devět lidí. Čtyři z nich se nejspíše na útoku přímo podíleli. Pět pak mělo něco společného s buňkou, která čin připravovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tuniská policie před muzeem Bardo v Tunisu

Tuniská policie před muzeem Bardo v Tunisu | Zdroj: Reuters

Informaci, že za útokem stál skutečně Islámský stát, bude možné podle blízkovýchodního zpravodaje Štěpána Macháčka ověřit.

„Pokud se ukáže, že někteří lidé, které zatkla tuniská policie, skutečně byli komplici střelců, tak přes ně by mohla vést cesta, jak zjistit, kdo za útokem skutečně stál,“ vysvětluje Macháček.

Přehrát

00:00 / 00:00

K útoku v Tunisu se přihlásil Islámský stát. Policie zatkla devět podezřelých. Informace z místa má blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

Upozorňuje také, že radikální islamistická organizace se k činu mohla přihlásit pouze z propagandistických důvodů.

Podle tuniského ministerstvo vnitra oba střelci, které během zásahu policisté zastřelili, byli rekrutovaní v tuniských mešitách.

„Organizacím, jako je Islámský stát, se daří z Tuniska rekrutovat obrovské množství stoupenců a bojovníků. V Sýrii a Iráku jsou Tunisané nejpočetnější zahraniční národností, která v řadách Islámského státu bojuje. Je jich tam údajně 8 000,“ dodává Macháček.

Loni v září pak muži odjeli do Libye. Podle některých zdrojů strávili několik týdnů nebo měsíců v Derně na východě země. Islamistické organizace a mezi nimi i Islámský stát mají v tomto městě své tábory.

Útok na turisty v Tunisu spáchali džihádisté, vláda zveřejnila jejich jména

Číst článek

Podle Macháčka je také možné, že v Tunisku dojde k dalším útokům nebo pokusům o ně. Velká tuniská města teď proto bude kontrolovat armáda. Podle úřadu prezidenta je země ve výjimečné situaci, kdy se teroristické operace přesunuly z pohraničních hor přímo do měst.

„Máme sice protiteroristický zákon, potřebujeme ale co nejdříve zákon nový. Uděláme vše pro zabránění teroristickým útokům a pro vybavení bezpečnostních složek lepšími prostředky,“ prohlásil mluvčí tuniského parlamentu Muhammad Násir.

„Cílem útoků byly tuniské národní symboly, tedy parlament a muzeum,“ doplnil mluvčí parlamentu.

Incident se stal včera. Dva ozbrojenci se pokusili vniknout do parlamentu, kam je však nepustila ochranka. Následně se stáhli do sousedního muzea, kde zadržovali rukojmí a kde proti nim zasáhla policie.

Při útoku zahynulo podle posledních informací nejméně 23 lidí, většinou zahraničních turistů.

Štěpán Macháček, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme