Islamisté v Keni zaútočili na univerzitu, zemřelo údajně 147 lidí

Dnešní útok islamistů na univerzitu v Keni si vyžádal 147 mrtvých. Oznámil to keňský ministr vnitra Joseph Nkaissery, podle nějž prakticky všechny oběti tvoří studenti. Mezi mrtvými je také pět členů ozbrojených složek, z toho dva policisté, voják a dva strážci. Kromě toho byli zabiti čtyři útočníci. K útoku se přihlásilo somálské islamistické hnutí Šabáb. Jde o nejhorší bilanci mrtvých při útoku tohoto hnutí na keňském území.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Keňský voják poblíž univerzitního kampusu ve městě Garissa, na který zaútočili radikální islamisté

Keňský voják poblíž univerzitního kampusu ve městě Garissa, na který zaútočili radikální islamisté | Zdroj: Reuters

Garissa leží asi 150 kilometrů západně od somálské hranice. Severní a východní oblasti Keni, které se Somálskem sousedí, jsou poměrně často vystaveny útokům Šabábu napojeného na Al-Káidu. Islamisté se tak mstí za zapojení Keni do potírání islamistů v Somálsku.

„Keňská armáda operuje na jihu Somálska v operaci Africké unie proti al Šabáb – už vlastně od roku 2011 tam velmi aktivně provádí bombardování pozic al Šabáb a podobně. Byla to právě ta keňská invaze do jižního Somálska, která vlastně zahájila tyhle útoky proti Keni,“ přiblížila pozadí útoků afrikanistka Kateřina Werkman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Okolnosti útoku ozbrojenců z hnutí Šabáb v Keni přiblížila afrikanistka Kateřina Werkman

Ozbrojenci oblečení do vojenských uniforem dnes ráno napadli nejprve univerzitní mešitu. Zástupce hnutí Šabáb uvedl, že jejich bojovníci zadrželi „křesťanské rukojmí“ a muslimy propustili.

Podle komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka si útočníci univerzitu zřejmě vybrali proto, že jde o takzvaný měkký cíl.

„Cíl, který není příliš hlídaný. U vchodu byli pouze dva ozbrojení strážci, třebaže hlavní keňská univerzita varovala, že Šabáb má v úmyslu zaútočit právě na nějakou velkou univerzitu. A zároveň je to takový cíl, kde je mnoho lidí pohromadě, lidí, kteří se nedovedou bránit. A přitom ten cíl zaručuje velkou publicitu,“ poznamenal komentátor.

Podle Kateřiny Werkman kontroluje hnutí Šabáb částečně jižní a střední Somálsko a v jeho řadách bojuje i řada zahraničních bojovníků včetně keňských muslimů. V současnosti je však podle ní pod tlakem.

„Tyhle teroristické útoky, to je vlastně jakési znamení jejich slabosti. Ona se nedokáže postavit armádě, tak si vybírá ty civilní útoky a teroristickou taktiku,“ dodala Werkman.

V Keni radikálové spáchali už několik velkých atentátů. Útok na nákupní centrum Westgate v metropoli Nairobi v roce 2013 stál životy 67 lidí, přičemž 170 dalších jich bylo zraněno. Organizátora této akce v březnu zabil bezpilotní letoun americké armády.

V letech 2012 až 2014 zahynulo při útocích milic Šabáb na keňském území podle policejních statistik přes 300 lidí. Z toho jen v Garisse jich radikálové zabili skoro čtyři desítky.

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme