Somálské militantní hnutí Šabáb hrozí Keni dalšími útoky

Somálští radikálové z hnutí Šabáb tvrdí, že masakr na univerzitě v Keni nebyl jejich poslední akcí. Po vraždění v Garisse, kde pobili skoro 150 mladých lidí, prý plánují další útoky. Svou výhrůžku adresovali keňské veřejnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za útokem na univerzitu zřejmě stál Mohamed Kuno, známý také jako Mohamed Dulyadin, napůl Keňan, napůl Somálec. Do roku 2007 vedl v Garisse islámskou náboženskou školu (foto z roku 2010)

Za útokem na univerzitu zřejmě stál Mohamed Kuno, známý také jako Mohamed Dulyadin, napůl Keňan, napůl Somálec. Do roku 2007 vedl v Garisse islámskou náboženskou školu (foto z roku 2010) | Zdroj: Reuters

Keňská policie už kvůli zabíjení na garisské univerzitě zadržela pět lidí.

Některé z nich chytili, když se snažili zmizet do sousedního Somálska. V areálu univerzity našli další čtyři lidi, kteří útok přežili. Dva z nich, kteří jsou prý podezřelí, rovnou zadrželi.

Byly školy varovány?

Keňská média vytýkají bezpečnostním složkám, že o hrozícím útoku věděly, ale přesto nechaly univerzitu hlídat jen dva muže.

Keňský list The Daily Nation dnes napsal, že univerzity a školy byly varovány před hrozícím nebezpečím včas. Nairobská univerzita prý své studenty informovala o hrozbě už 25. března a požádala je, aby byli opatrní.

Šabáb (Hnutí mladých bojovníků) je skupina islámských vzbouřenců, kteří povstali během války v Somálsku. Tato militantní skupina usiluje o vytvoření islámského státu v Somálsku.

Lidé z Garissy, která leží asi 150 kilometrů od somálské hranice, tvrdí, že v případě tohoto města vláda projevila lhostejnost.

Útok podle dřívějších informací keňských úřadů zosnoval zhruba 35letý Mohamed Kuno, který do roku 2007 vedl v Garisse islámskou náboženskou školu. Poté odešel do Somálska, kde se připojil k tamějším islamistům. Úřady vypsaly za informace vedoucí k jeho zadržení odměnu ve výši 20 milionů keňských šilinků (5,5 milionu Kč).

Keňa | Foto: Reuters

Prezident Uhuru Kenyatta řekl, že Keňa nemá dostatek bezpečnostního personálu, a nařídil policii urychlit výcvik 10 000 nováčků.

Nejkrvavější útok Šabábu

Útok na univerzitu v Garisse je nejkrvavějším teroristickým činem, který Šabáb v Keni spáchal. V bilanci předčil i útok na nákupní středisko Westgate v Nairobi, při němž v září 2013 zahynulo nejméně 67 lidí.

Vůbec největší atentát v keňských dějinách má ale na svědomí teroristická organizace Al-Káida, k níž se Šabáb také hlásí. Při jí zosnovaném bombovém útoku na americké velvyslanectví v Nairobi zahynulo v roce 1998 přes 200 lidí.


Zvětšit mapu

Jitka Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme