Radovan Krejčíř se výši trestu za mučení a pokus o vraždu dozví až v říjnu

Verdikt nad Radovanem Krejčířem byl kvůli nepřítomnosti jeho obhájkyně odložen na 12. října. Informovala o tom jihoafrická média. Krejčíř v JAR čeká na svůj vůbec první trest. Soud v Johannesburgu ho před dvěma týdny uznal vinným z mučení, pokusu o vraždu i držení drog. Policie ale Krejčíře podezírá z více než stovky dalších trestných činů včetně dvaceti vražd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Krejčíř u soudu (foto z prosince 2013)

Radovan Krejčíř u soudu (foto z prosince 2013) | Zdroj: ČTK

Krejčířova advokátka Annelene van den Heeverová už dříve utrpěla úraz, s odkladem verdiktu se proto částečně počítalo.

Krejčířovi hrozí až 15 let vězení. Odejít by ale mohl i jen s podmínečným trestem. Vzhledem k tomu, že ho soudce uznal vinným ve třech bodech obžaloby, to ovšem není pravděpodobné.

„Jsem šťastný, to je vše, co teď mohu říct. Byl to ale opravdu boj," uvedl po vynesení verdiktu prokurátor, který tak zaznamenal vůbec první vítězství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radovan Krejčíř čeká v Jižní Africe na svůj vůbec první trest

Krejčíř na rozhodnutí soudce reagoval slovy, že lež a nenávist zvítězily nad pravdou a láskou a že bude dál bojovat o propuštění na svobodu.

„Jediný můj komentář je, že máme instrukce, abychom se proti verdiktu odvolali," dodal hlavní Krejčířův advokát Du Plessis.

V současnosti se ale v Jihoafrické republice projednávají celkem čtyři Krejčířovy kauzy. Už v říjnu tak stane před dalším soudem, a to kvůli obvinění z pokusů o vraždy, mimo jiné i soukromého vyšetřovatele Paula O´Sulivana.

„Mluvíme o více než 100 trestných činech, do nichž je Krejčíř zapleten a které jsme schopni postupně předložit soudu tak, aby strávil zbytek života za mřížemi. Je mimo jiné podezřelý z účasti na 20 vraždách, v 15 případech se podílel na obchodování s drogami a na svědomí má 30 vloupání,“ přiblížil Solomon Magkale z vedení jihoafrické policie.

Soudní budova v Johannesburgu, kde se rozhodovalo o osudu Radovana Krejčíře | Foto: Robert Mikoláš

Jihoafrická policie Krejčíře vyšetřuje prakticky od té doby, kdy do země přijel. Spravedlnosti se mu dařilo unikat díky úplatkům. Podle vyšetřovatelů Krejčíř uplácel politiky, soudce i policisty.

Radovan Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V JAR požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Ve vlasti byl odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Robert Mikoláš, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme