Pistorius byl uznán vinným z vraždy, hrozí mu nejméně 15 let ve vězení

Jihoafrický odvolací soud rozhodl, že hendikepovaný atlet Oscar Pistorius je vinný z vraždy, a nikoli ze zabití své přítelkyně. Šestinásobnému paralympijskému vítězi tak hrozí nejméně 15 let za mřížemi, o výši trestu bude znovu rozhodovat soud prvního stupně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oscar Pistorius může strávit ve vězení nejméně 15 let

Oscar Pistorius může strávit ve vězení nejméně 15 let | Zdroj: Reuters

Žalobce požadoval změnu právní kvalifikace trestného činu na vraždu. Pětice soudců odvolacího soudu případ zkoumala čtyři týdny a dnes dala žalobci za pravdu. V soudní síni si nové rozhodnutí vyslechla matka oběti June Steenkampová, Pistorius u soudu nebyl.

„Je to lidská tragédie shakespearovských rozměrů,“ zahájil soudce Erich Leach čtení rozsudku. Soudkyně Thokozile Masipaová podle něj udělala chybu, když dospěla k závěru, že Pistorius nemohl následky svého činu předvídat.

„Musel vědět, že čtyři střely vypálené přes zavřené dveře mohou člověka usmrtit, ať už za nimi byl kdokoli. Totožnost oběti v tomto případě není pro rozhodnutí o vině důležitá,“ řekl soudce.

Proti dnešnímu rozsudku není odvolání. Podle jihoafrického práva je minimálním trestem za vraždu patnáct let za mřížemi a nelze ho odpykat v domácím vězení.

V odůvodněných případech však může soud rozhodnout i o nižším trestu. Obhajoba může například argumentovat Pistoriusovým postižením nebo tím, že už strávil rok ve vězení.

Experti podle BBC očekávají trest v rozpětí deseti až dvanácti let. Předpokládá se, že soudkyně Masipaová zahájí nové jednání v polovině ledna.

Pistorius v únoru 2013 na Svatého Valentýna zastřelil svou přítelkyni Reevu Steenkampovou přes dveře koupelny. Hájil se tím, že si ji spletl se zlodějem. Soud ho uznal vinným ze zabití z nedbalosti a loni v říjnu mu uložil pětiletý trest.

Po odpykání jeho pětiny byl letos v říjnu propuštěn do domácího vězení. Od té doby žije devětadvacetiletý běžec s podkolenní amputací obou nohou v luxusní vile svého strýce v Pretorii.

Kauza Pistorius | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme