Sucho v jižní Africe postihne až 49 milionů lidí, odhaduje Světový program pro výživu

Přibližně 49 milionů lidí bude v jižní Africe čelit důsledkům sucha, které zhoršuje klimatický jev El Niño. Oznámil to dnes Světový program pro výživu spadající pod OSN. V polovině ledna přitom organizace odhadovala, že kvůli suchu hrozí hlad až 14 milionům obyvatel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělec obchází své kukuřičné pole v Malawi

Zemědělec obchází své kukuřičné pole v Malawi | Zdroj: Reuters

Klimatický jev El Niño způsobil podle Světového programu pro výživu (WFP) v jižní části afrického kontinentu nejhorší sucho za posledních 35 let.

Předpověď na zbytek února a březen nadále počítá s nízkým množstvím srážek, což by prý mohlo způsobit nejhorší sucho v dějinách.

„Odhadujeme, že následkům sucha by v postižených oblastech mohlo být vystaveno asi 40 milionů venkovanů a devět milionů chudých obyvatel měst," uvedla organizace WFP.

Nejhorší je situace v Malawi, kde nedostatkem jídla může trpět téměř pětina populace, nebo Madagaskaru.

Muži z vesnice Masvingo v Zimbabwe se pokouší postavit podvyživenou krávu na nohy | Foto: Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe už kvůli suchu vyhlásil začátkem února ve své zemi stav přírodní katastrofy. Vláda také ohlásila, že potřebuje v přepočtu zhruba 38 miliard korun na nákup obilí a dalšího jídla.

Sucho postihlo také takzvané kukuřičné pásmo v Jihoafrické republice, která je nejrozvinutější ekonomikou kontinentu a zároveň největším producentem kukuřice. V Malawi je nyní cena kukuřice oproti průměru v prosinci loňského roku vyšší o 75 procent, v Mosambiku či Zimbabwe o 50 procent.

Osel hledá vodu ve vesnici Masvingo v Zimbabwe | Foto: Reuters

V rámci klimatického jevu El Niño se otepluje Tichý oceán, což ovlivňuje počasí hlavně v některých oblastech Afriky, Asie a Latinské Ameriky.

Často je spojován s vysokými srážkami v některých oblastech a vytrvalým suchem v jiných regionech. Silné projevy tohoto jevu způsobují hospodářské problémy především zemím, které jsou výrazně závislé na zemědělství.

El Niño přichází podle sledování docela pravidelně, zhruba každé dva až čtyři roky, někteří hovoří o sedmileté frekvenci. Pokaždé je ale klimatický jev jiný.

ČTK, ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme