Tanzanský soud poslal čínské pašeráky slonoviny na 35 let do vězení

Dvojice čínských pašeráků slonoviny stráví 35 let ve vězení. Za mříže je poslal soud v Tanzanii. Policie muže zadržela už v roce 2013. V domě ve městě Dar es Salaam schovávali 706 klů v hodnotě přes 45 milionů korun. Vysoký trest má nejspíš sloužit jako odstrašující případ. V Africe se totiž ilegálnímu obchodu se slonovinou velmi daří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sloni v Krugerově národním parku v Jihoafrické republice

Sloni v Krugerově národním parku v Jihoafrické republice | Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0, Bernard Dupont

Odsouzení Číňani mají sami na svědomí smrt 206 slonů, což pro populaci tlustokožců znamená skutečnou hrozbu.

Pašeráctví v poslední době zejména právě v subsaharské Africe narůstá do obřích rozměrů. Do zabíjení slonů i nosorožců a pašování jsou zapojeny početné, dobře vybavené kriminální gangy. Jedná se totiž o velmi výnosný obchod.

Populacím zvířat proto hrozí vyhynutí. Jen v Tanzanii ještě v roce 2009 žilo 110 tisíc slonů, o pouhých pět let později jich bylo už jen 43 tisíc. Počet se navíc stále snižuje a pytláci ročně zabijí více jedinců, než kolik se jich narodí.

Dražší než kokain

V případě nosorožců je stav ještě horší. Jejich rohy jsou cennější než zlato, platina nebo kokain. Jeden kilogram nosorožčího rohu lze na černém trhu prodat za 1,25 milionu korun.

Pašeráci zvířata vybíjejí po stovkách a neváhají korumpovat ani strážce národních parků. Před tímto negativním trendem varoval i britský princ Charles.

Vysoké exemplární tresty udělil tanzanský soud pašerákům už v minulosti. Například v prosinci poslal čtveřici Číňanů za pašování nosorožčích rohů za mříže na 20 let.

Na rozsudek ve vazbě stále čeká Číňanka Jang Feng Glan přezdívaná Slonovinová královna, která je odpovědná za pašování klů v hodnotě 2,5 milionu dolarů.

K hlavním zákazníkům pašeráků patří Číňané a Vietnamci. Sloní kly slouží k dekoraci, nosorožčí rohy se zase používají v tradiční medicíně, přestože vědci už dávno údajné léčivé účinky vyvrátili a jejich konzumaci přirovnali ke kousání nehtů.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme