Před dvaceti lety se v JAR začal hroutit apartheid

Dvacet let dnes uplynulo ode dne, kdy vězení opustil Nelson Mandela, bojovník proti jihoafrickému apartheidu. Vůdce černošského odporu proti rasistickému režimu bílé menšiny za mřížemi strávil celkem 27 let. Jeho osvobození odstartovalo politické změny, které vyústily v konec apartheidu a vznik demokratické republiky. V jejím čele později stanul právě Mandela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Překrásná zátoka Kapského města v noci

Překrásná zátoka Kapského města v noci | Foto: enjayh

Dnes jednadevadesátiletý Mandela pozval na oslavy i jednoho z bývalých vězeňských strážců, se kterým se během dlouhého pobytu v káznici na ostrově u Kapského města spřátelil.

Mandelovi jsou připisovány největší zásluhy za nenásilnou demontáž apartheidu i za to, že se v nové republice nekonala pomsta na bývalých bílých pánech, přestože se současná Jihoafrická republika potýká s vážnými problémy, jako je kriminalita, chudoba nebo epidemie HIV-AIDS.

Exprezident oceněný Nobelovou cenou míru asi už navždy zůstane symbolem smíření. Vitální stařec si dnes pečlivě střeží soukromí a na veřejnosti vystupuje zřídkakdy. Stále se prý snaží četbou novin udržovat přehled o politice.

Jan Prokeš, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme