V jihoafrickém Kapském městě byl otevřen Visegrádský dům

Spolupráce čtyř středoevropských zemí, takzvané Visegrádské skupiny, má přesah až na africký kontinent. V Kapském městě v Jihoafrické republice otevřeli zástupci Česka, Slovenska, Polska a Maďarska Visegrádský dům v objektu někdejšího Generálního konzulátu České republiky. Ten Praha uzavřela z úsporných důvodů v roce 2008.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Visegrádská čtyřka v severopolských Sopotech

Visegrádská čtyřka v severopolských Sopotech | Zdroj: ČTK

Výhodou přítomnosti čtyř zemí v novém zastupitelství v české budově bude podle ministra zahraničí Jan Kohouta dělení nákladů na jeho provoz. Podobnou spolupráci uvažuje Visegrádská čtyřka navázat v Indii nebo Číně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém Visegrádském domě v jihoafrickém Kapském městě mluvil na Radiožurnálu náměstek ministra zahraničních věcí Hynek Kmoníček.

„Společný Visegrádský dům, nebo Visegrád house, jak tomu říkáme, je pilotním projektem a je to původně český generální konzulát, čili jedná se o iniciativu České republiky. Princip spočívá v tom, že v našem domě budeme sdílet náklady a budeme se postupně střídat v reprezentaci jednotlivých visegrádských zemí,“ říká ministr zahraničí Jan Kohout.

„Podle úmluvy, kterou máme s našimi visegrádskými partnery, bude každý z nás fungovat v domě vždy jeden týden v měsíci. Pro nás to znamená, že budeme moci v Kapském městě poskytovat alespoň základní konzulární služby, protože máme v Kapském městě více než tisícičlennou českou komunitu. Doposud musel český občan v potížích jet až do hlavního města JAR Pretorii, což je stejně daleko, jako je to z Prahy do Londýna,“ doplňuje náměstek ministra zahraničních věcí Hynek Kmoníček.

Zmíněné země se na společném zahraničním zastoupení v JAR dohodly na začátku března na schůzce ministrů zahraničí.

Skupina V4, která rozvíjí různé aktivity od počátku 90. let, chce ve světě otevřít v budoucnu další společná zastoupení. Český ministr zahraničí Jan Kohout v této souvislosti na březnové schůzce V4 v Budapešti řekl, že pro Česko jsou zajímavé destinace jako například Sevastopol na Krymu nebo indická Bombaj.

Otevření dalších společných konzulátů bude záviset na úspěšnosti projektu v Kapském Městě. Podle dřívějších prohlášení Kohouta by ale do konce roku mohla zahájit činnost dvě až tři společná zastoupení.

Gregor Martin Papucsek, Jan Richter, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme