V JAR pohřbili zavražděného předáka bílých nacionalistů

Pohřeb předáka stoupenců svrženého apartheidu v Jihoafrické republice provázela stísněná atmosféra a přísná bezpečnostní opatření. Eugena Terreblanche, vůdce rasistického hnutí bílých Jihoafričanů afrikánského původu, ubili na jeho farmě dva černošští zaměstnanci, údajně kvůli sporu o výplatu. Incident vzbudil obavy z růstu mezirasového napětí v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihoafrická republika

Jihoafrická republika | Foto: CIA

Devětašedesátiletý lídr militantního Afrikánského hnutí odporu se v 90. letech nemohl smířit s koncem nadvlády bělochů. V Jihoafričanech evropského původu, kteří dnes v zemi představují desetinu populace, se snažil probouzet strach z černošské pomsty. Začátkem tohoto desetiletí si odseděl tři roky ve vězení za napadení obsluhy benzínové stanice.

Jeho pohřbu ve městě Ventersdorp na severozápadě země se zúčastnilo asi tři tisíce lidí, v drtivé většině Afrikánců. Terreblancheho rakev byla zahalena do vlajky připomínající nacistickou vlajku a za zvuků apartheidní hymny údajně někteří smuteční hosté pozdravili zesnulého napřímenou pravicí.

Po vraždě ultranacionalisty někteří jeho příznivci hrozili pomstou. Pohřeb se ale odehrál v poklidu, místní černošské dělníky svolali ke shromáždění na opačné straně města.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme