Volby v Súdánu 'nesplňovaly standardy'

První volby s účastí více stran po čtvrt století v Súdánu nesplnily mezinárodní standardy pro férové hlasování, znamenají ale určitý pokrok k demokracii. Takový je závěr pozorovatelů z Evropské unie a centra amerického exprezidenta Cartera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sčítání volebních lístku v Súdánu

Sčítání volebních lístku v Súdánu | Zdroj: ČTK

Podle nich volbu hlavy státu, poslanců i guvernérů provázely velké organizační zmatky a zastrašování ve prospěch dvou hlavních stran.

Představitel súdánské opozice Naím Hamid Radiožurnálu řekl, že dlouholetý prezident největší africké země Umar Bašír má vítězství jisté a demokratizace největší africké země proto zatím nemá šanci:

„Samotný prezident se dostal k moci silou. Bašír ukradl prezidentský úřad během nočního převratu v roce 1989. Můžeme ho proto respektovat jako legitimního lídra? Můžeme akceptovat volby v této atmosféře? To není možné.“Volby v Súdánu začaly v neděli 11. dubna a trvaly tři dny. Letošní volby jsou součástí mírových smluv z roku 2005, které ukončily táhlou, více než dvacet let trvající občanskou válku na jihu země.

Krátce před volbami stáhly své kandidáty největší opoziční síly v zemi. K bojkotu se rozhodly z důvodu údajných předvolebních manipulací, kterých se dopustila vládnoucí Strana národního kongresu prezidenta Umara-Bašíra.

Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme